Торта „Опера“

Дата: 29.12.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
6 белтъка
250 г захар
230 г белени бадеми
70 г брашно
50 г краве масло
за сиропа:
100 г захар
2 с. л. инстантно кафе
за масления крем:
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г захар
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
2 с. л. инстантно кафе
за ганаша:
240 г шоколадов кувертюр
40 г краве масло
150 мл животинска сметана
50 мл бърбън
за глазурата:
150 г черен шоколад (85%)
125 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Опера“Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.
2
Торта „Опера“ 2Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца.
3
Торта „Опера“ 3Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес.
4
Торта „Опера“ 4Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.
5
Торта „Опера“ 5Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.
6
Торта „Опера“ 6Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се.
7
Торта „Опера“ 7Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода.
8
Торта „Опера“ 8Захарта се сипва в касерола заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп, като за меренг, около 120 градуса.
9
Торта „Опера“ 9Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът.
10
Торта „Опера“ 10След това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото.
11
Торта „Опера“ 11Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне.
12
Торта „Опера“ 12Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото.
13
Торта „Опера“ 13Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.
14
Торта „Опера“ 14Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода.
15
Торта „Опера“ 15Във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем.
16
Торта „Опера“ 16Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша.
17
Торта „Опера“ 17Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.
18
Торта „Опера“ 18Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.
19
Торта „Опера“ 19Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа.
20
Торта „Опера“ 20Нарязва се и се сервира.




Съвет:
За да завършите напълно тортата, с разтопен бял шоколад напишете думата „ОПЕРА“.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2018
Невероятно балансиран и ненатрапчив вкус.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2018
Стана страхотна! Трябва да се опита задължително!
3.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2017
трчбва да се опита
2.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2017
ммм уникален вкус!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2016
Преди половин час я направих. Сега е в хладилника и когато я нарежа и оптам ще пиша. Мисля, че се справих.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Daniela Dimitrova се регистрира в сайта.
Михаела коментира рецептата Мусака
Михаела се регистрира в сайта.
Милена коментира рецептата Пастицио с пилешко
Kristina Georgieva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта