Торта „Опера“

Дата: 29.12.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
6 белтъка
250 г захар
230 г белени бадеми
70 г брашно
50 г краве масло
за сиропа:
100 г захар
2 с. л. инстантно кафе
за масления крем:
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г захар
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
2 с. л. инстантно кафе
за ганаша:
240 г шоколадов кувертюр
40 г краве масло
150 мл животинска сметана
50 мл бърбън
за глазурата:
150 г черен шоколад (85%)
125 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Опера“Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.
2
Торта „Опера“ 2Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца.
3
Торта „Опера“ 3Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес.
4
Торта „Опера“ 4Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.
5
Торта „Опера“ 5Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.
6
Торта „Опера“ 6Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се.
7
Торта „Опера“ 7Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода.
8
Торта „Опера“ 8Захарта се сипва в касерола заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп, като за меренг, около 120 градуса.
9
Торта „Опера“ 9Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът.
10
Торта „Опера“ 10След това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото.
11
Торта „Опера“ 11Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне.
12
Торта „Опера“ 12Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото.
13
Торта „Опера“ 13Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.
14
Торта „Опера“ 14Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода.
15
Торта „Опера“ 15Във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем.
16
Торта „Опера“ 16Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша.
17
Торта „Опера“ 17Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.
18
Торта „Опера“ 18Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.
19
Торта „Опера“ 19Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа.
20
Торта „Опера“ 20Нарязва се и се сервира.




Съвет:
За да завършите напълно тортата, с разтопен бял шоколад напишете думата „ОПЕРА“.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2017
трчбва да се опита
2.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2017
ммм уникален вкус!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2016
Преди половин час я направих. Сега е в хладилника и когато я нарежа и оптам ще пиша. Мисля, че се справих.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


kanelika коментира рецептата Конфитюр от ягоди и ананас
kanelika коментира рецептата Езме салата
Пламена коментира рецептата Кейк с кайсии
Пламена коментира рецептата Мраморен чийзкейк
Пламена се регистрира в сайта.
Galina Valentinova се регистрира в сайта.
Ilian Angelov се регистрира в сайта.
Стоян Стоянов коментира рецептата Суши маке
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта