Пасти „Жербо“
Лора и Стоян
за основата: 7 белтъка 200 г захар 100 г кокосови стърготини 100 г маково семе 10 г бакпулвер 3 с. л. брашно 1 щипка сол | за крема: 600 мл прясно мляко 170 г краве масло (със стайна температура) 160 г захар 7 жълтъка 1 ванилия 3 с. л. царевично нишесте | за бисквитения пласт: 250 г обикновени бисквити 150 мл еспресо 50 мл крем ликьор | за глазурата: 200 г млечен шоколад 50 г краве масло 50 мл животинска сметана |
1 | ![]() | Белтъците се разбиват на пяна със солта. Прибавя се захарта и се разбиват на сняг. |
2 | ![]() | Кокосовите стърготини се смесват с маковото семе и се сипват при белтъчния сняг. Прибавят се брашното и бакпулверът и внимателно се разбърква. |
3 | ![]() | Сместа се сипва в правоъгълна форма, намазана с масло. Заравнява се и се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което се охлажда. |
4 | ![]() | Млякото за крема се загрява. В купа се разбиват жълтъците, захарта, ванилията и нишестето. Налива се прясното мляко, разбърква се, прехвърля се в касерола и се готви на умерен огън като се бърка, докато се получи гъст крем. |
5 | ![]() | Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка и се охлажда. След това се разбива, като малко по малко се прибавя маслото. |
6 | ![]() | Кремът се разпределя върху основата, като се заглажда добре. |
7 | ![]() | Кафето и ликьорът се смесват. Бисквитките сепотапят за кратко в ароматната смес и се подреждат плътно върху крема. |
8 | ![]() | Шоколадът и маслото за глазурата се разтопяват и се смесват със сметаната. |
9 | ![]() | Сладкишът се залива с леко охладената глазура. |
10 | ![]() | Оставя се в хладилник поне за 4 часа. Нарязва се и се сервира. |
12. |
Изпрати
лично съобщение |
25.01.2018 Направих тортата в кръгла тавичка с диаметър 28 см, хвана се идеално. Отгоре украсих с настърган бял шоколад и захаросани череши. Нямам търпение да я опитам.
| ![]() |
11. |
Изпрати
лично съобщение |
28.11.2017 Най-вкусната торта, правила съм я вече 3 пъти и няма човек, който да не я е харесал и да не ме е питал за рецептата.
|
10. |
Изпрати
лично съобщение |
11.09.2017 Тортата, направих в по малка тавичка и разделих блата на две. Вместо кравето масло сложих фъстъчено масло, получи се страхотен крем. Тортата стана страхотна!
| ![]() |
9. |
|
toneva_veliyana 23.12.2016 Направих тортата за рожденият си ден. Колегите на работа си \"облизаха\" пръстите.
| ![]() |
8. |
Изпрати
лично съобщение |
09.09.2016 Колко е голяма тавичката?
|
Декември е, Коледа наближава, а ние вече усещаме истинския дух на празника, който толкова много...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...