Цитрусов трайфъл

Елегантен десерт в чаша
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца (със стайна температура)
100 г черен шоколад
80 г захар
60 г брашно
50 мл портокалов ликьор
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 ванилия

за цитрусовия крем:
500 г клементини (мандарини)
30 г захар
1 яйце
2 жълтъка
10 г царевично нишесте
1/4 с. л. желатин
65 г краве масло

за яйчения крем:
150 мл животинска сметана
150 мл прясно мляко
70 г захар
15 г царевично нишесте
3 жълтъка
кората от 2 портокала

за гарниране:
4 клементини (мандарини)
50 г черен шоколад


Начин на приготвяне:
1
Цитрусов трайфъл
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня.
2
Цитрусов трайфъл 2
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината от захарта, докато побелеят. Прибавят се шоколадът и ванилията и се разбърква добре.
3
Цитрусов трайфъл 3
Сипват се брашното и бакпулверът и се разбива до хомогенизиране.
4
Цитрусов трайфъл 4
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Прибавят се на няколко пъти към сместа с жълтъци и се разбърква внимателно с шпатула.
5
Цитрусов трайфъл 5
Сместа се сипва в тава, застлана с пергаментова хартия.
6
Цитрусов трайфъл 6
Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
7
Цитрусов трайфъл 7
Част от блата се натрошава, разпределя се в 6 чаши и се залива с ликьора.
8
Цитрусов трайфъл 8
Мандарините за цитрусовия крем се изцеждат, трябва да се получат 250 мл сок, който се кипва с половината от захарта.
9
Цитрусов трайфъл 9
Яйцето се разбива с жълтъците, останалата захар и царевичното нишесте.
10
Цитрусов трайфъл 10
Горещият цитрусов сироп се налива към яйцата на тънка струйка при постоянно бъркане.
11
Цитрусов трайфъл 11
След това сместа се загрява на умерен огън, докато се сгъсти.
12
Цитрусов трайфъл 12
Дърпа се от огъня, добавя се накиснатят в студена вода и след това разтопен желатин, както и маслото, нарязано на кубчета.
13
Цитрусов трайфъл 13
Разбърква се и се сипва върху блата в чашите. Оставя се да се охлади и да стегне.
14
Цитрусов трайфъл 14
Жълтъците за яйчния крем се разбиват с нишестето и захарта. Млякото се загрява със сметаната. Налива се малко по малко към жълтъците.
15
Цитрусов трайфъл 15
Прибавя се и настърганата портокалова кора. Готви се на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти.
16
Цитрусов трайфъл 16
Охлажда се леко и се разпределя в чашите.
17
Цитрусов трайфъл 17
Подреждат се и филетираните плодове. Охлажда се.
18
Цитрусов трайфъл 18
Поръсва се с настърган шоколад и се сервира.




Съвет:
Останалия блат може да използвате за други десерти.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

23.03.2016
Свърши преди да го опитам:)))))
2.
Изпрати
лично съобщение

05.01.2016
Писах коментара от телефона и не ми зареди да кача снимка затова ето я сега снимката :)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2016
Ефектно и с приятен свеж вкус на мандарини
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Kalina Slavilova се регистрира в сайта.
Margarita Ruslanova коментира рецептата Шишчета със сьомга
Margarita Ruslanova коментира рецептата Вегетариански кюфтета
cookinglady коментира рецептата Пилешко с паста на фурна
Gerry Chankova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: