Торта с мус от ягоди

Дата: 31.05.2019
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
2 яйца
2 белтъка
80 г филирани бадеми
30 г шамфъстъци
30 г пудра захар
20 г брашно
20 г кристална захар
1 с. л. краве масло
за ягодовото желе:
100 г ягоди
80 г захар
1 ч. л. желатин
за баварския крем:
100 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
40 г захар
30 г шамфъстъци
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
1 ч. л. желатин
за ягодовия мус:
350 г ягоди
160 г захар
250 мл животинска сметана
1 1/2 ч. л. желатин
за завършване:
50 мл портокалов ликьор
50 г ягоди
30 г шамфъстъци
 

Начин на приготвяне:
1
Торта с мус от ягодиБадемите и шамфъстъците за блата се смилат с пудрата захар.
2
Торта с мус от ягоди 2Разбиват се много добре с яйцата.
3
Торта с мус от ягоди 3Добавя се брашното и внимателно се разбърква.
4
Торта с мус от ягоди 4Белтъците и кристалната захар се разбиват на сняг. Постепенно, при внимателно разбъркване, се прибавят към ядките и яйцата. Налива се и предварително разтопеното масло. Разбърква се.
5
Торта с мус от ягоди 5Сместа се разделя в 2 квадратни форми за печене, застлани с пергаментова хартия. Блатовете се пекат 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се изваждат от формите.
6
Торта с мус от ягоди 6Ягодите за желето се разполовяват, загряват се със захарта и се пасират.
7
Торта с мус от ягоди 7Добавя се желатинът, предварително накиснат в 50 мл вода и след това разтопен на водна баня. Сместа се сипва в квадратна форма, покрита с прозрачно фолио. Оставя се да стегне във фризер.
8
Торта с мус от ягоди 8Млякото и сметаната за баварския крем се кипват с ваниловата захар и смлените шамфъстъци. Жълтъците се разбиват със захарта и в тях се налива горещата млечна смес.
9
Торта с мус от ягоди 9Слага се на умерен огън и се готви 2–3 минути без да кипва.
10
Торта с мус от ягоди 10Желатинът се накисва в 30 мл студена вода и след това се разтопява на водна баня. Добавя се към леко охладената млечна смес. Оставя се да се охлади до стайна температура.
11
Торта с мус от ягоди 11Кремът се излива върху желето и се прибира във фризера.
12
Торта с мус от ягоди 12Ягодите за муса се загряват със 120 г от захарта. Пюрират се. Желатинът се накисва в 30 мл вода и се разтопява. Сипва се в ягодовото пюре, охладено до стайна температура.
13
Торта с мус от ягоди 13Сметаната се разбива с останалата захар. Добавя се към ягодовата пюре и се разбърква.
14
Торта с мус от ягоди 14Единият блат се намазва с портокалов ликьор, отгоре се слага малко от муса.
15
Торта с мус от ягоди 15Поставя се пластът от желето с баварския крем.
16
Торта с мус от ягоди 16Следва блат, който се намазва с ликьор и накрая – останалият мус.
17
Торта с мус от ягоди 17Тортата се прибира в хладилник поне за 3 часа, за да стегне.
18
Торта с мус от ягоди 18Украсява се с ягоди и шамфъстъци и по желание – с разбита сметана.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Марина Георгиева коментира рецептата Гъбена супа
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта