Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди

Източник: Бон Апети
Дата: 08.06.2011
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди
 
Необходими продукти:
за пандишпановия блат:
6 яйца
140 г брашно
120 г пудра захар
кората от 2 портокала
1 ванилия
1 бакпулвер
олио за намазване на формата

за крем „Ванилия“:
1 л прясно мляко
200 г захар
90 г брашно
8 яйца
180 г краве масло
1 шушулка ванилия

за карамеления сироп:
200 г карамелени бонбони
100 мл ликьор
сокът от 2 портокала

за украсата:
150 мл сладкарска сметана
8 белтъка (от яйцата за крема)
150 г захар
200 г филирани бадеми
300 г ягоди
пудра захар за овалване на бадемите



Начин на приготвяне:
1
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди

Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато сместа побелее. 

 


2
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 2

Корите на портокалите се настъргват на ситно ренде и заедно с ванилията се слагат в яйчената смес.


3
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 3

Брашното се пресява и постепенно се прибавя. Слага се и бакпулвера. Бърка се непрекъснато до получаване на гладко тесто.


4
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 4

На дъното на формата се слага хартия за печене, а стените й се намазват с олио. Тестото се изсипва във формата и се пече на 180 градуса за около 30 минути.


5
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 5

Кремът се приготвя, като жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Добавят се брашното и 100 мл от млякото. Сместа се бърка до хомогенизиране.


6
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 6

Останалото прясно мляко се загрява в тенджера. Добавят се захарта и ванилията. Когато млякото се сгорещи и захарта се разтопи, се изважда шушулката ванилия и малко от млякото се сипва при яйчената смес. Разбърква се, за да се изравнят температурите. След това яйчената смес се сипва постепенно в тенджерата и се бърка непрекъснато до сгъстяване.


 


7
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 7

Когато кремът е готов се прецежда, слага се в купа и се завива с прозрачно фолио, за да не хване коричка. Оставя се да се охлади.


8
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 8

Маслото се оставя на стайна температура да омекне и когато кремът изстине, се добавя на части при непрекъснато бъркане. 


9
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 9

Сокът от портокалите, карамелените бонбони и амаретото се слагат в касерола на бавен огън, докато се разтопят бонбоните. Сиропът се оставя да се охлади.


10
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 10

 


Сметаната за гарнирането се разбива с телена бъркалка и се слага в хладилник да се охлади.


 


11
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 11

Бадемите се мокрят с вода и се овалват в пудрата захар. Слагат се върху хартия за печене и се пекат в загрята на 160 градуса фурна до зачервяване.


12
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 12

Захарта се слага в касерола на котлона да се разтопи и леко да се карамелизира. 


13
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 13

Белтъците се разбиват на сняг. При висока скорост на миксера се налива карамелът. Така белтъците претърпяват лека термична обработка от горещия карамел.


14
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 14

Когато блатът се изпече, се оставя да изстине напълно. След това се разрязва на три части.


15
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 15

Едната част от блата се слага във форма за торта и се сиропира с 4–5 с. л. от карамеления сироп. 


16
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 16

Слага се крем и отново блат. Това се повтаря докато се изчерпат продуктите. Завършва се с малко крем, който се заглажда с нож. Тортата се слага в хладилник да стегне за около 1 час.


17
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 17

След това по стените се намазва със сметаната. По нея се налепват бадемите.


18
Торта с пандишпанов блат, крем „Ванилия“ и ягоди 18

Ягодите, нарязани на половинки, се подреждат върху тортата, така че да образуват кръг. С помощта на лъжица от белтъците се правят бели кули в центъра на тортата. 

 


 


Съвети:


Когато тортата е готова е добре да се остави за 1 час в хладилник.


Можете да обработите кулите от белтъци с горелка за крем брюле. Така те по-дълго ще запазят формата си.


 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2020
Малко по-различен вариант:) но много вкусна:)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


215 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: