Традиционна шкембе чорба

Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021
Традиционна шкембе чорба
 
Необходими продукти:
1 кг шкембе (телешко или свинско)
50 г краве масло
50 мл олио
1 с. л. червен пипер
1 л прясно мляко
1 ч. л. сол
5 скилидки чесън
1 к. ч. винен оцет


Начин на приготвяне:
1
Шкембето се почиства и измива. Поставя се в тенджера под налягане, след което се залива с вода и се оставя да се вари 50–60 минути.* Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.
2
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
3
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.
 
Съвет:
Много е важно червеният пипер да не се пържи, а веднага да се разреди с млякото и бульона. Пърженият червен пипер вгорчава вкуса на чорбата и дразни лигавицата на стомаха.
 
* В обикновена тенджера варенето трае 2–3 часа.


Съвет:
Може да сложите един телешки кокал при варенето на шкембето за по-богат вкус.
Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2023
Сутрин за отскок!
9.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2021
Ето и снимката
8.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2021
Супер
7.
Изпрати
лично съобщение

30.06.2018
ВКУСНО
6.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
ии си забравих снимката..
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


209 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: