Традиционна шкембе чорба

Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 445


Традиционна шкембе чорба
 
Необходими продукти:
1 кг шкембе (телешко или свинско)
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 мл олио
1 с. л. червен пипер
1 л прясно мляко
1 ч. л. сол
5 скилидки чесън
1 к. ч. винен оцет


Начин на приготвяне:
1
Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, след което се заливат с вода и се оставят да се варят 50–60 минути.* Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

2
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
3
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.
 
Съвет:
Много е важно червеният пипер да не се пържи, а веднага да се разреди с млякото и бульона. Пърженият червен пипер вгорчава вкуса на чорбата и дразни лигавицата на стомаха.
 
* В обикновена тенджера варенето трае 2–3 часа.

Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2021
Ето и снимката
8.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2021
Супер
7.
Изпрати
лично съобщение

30.06.2018
ВКУСНО
6.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
ии си забравих снимката..
5.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
Получи се добре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


114 ДУШИ ОНЛАЙН
Emi Slavova се регистрира в сайта.
Liya се регистрира в сайта.
sisi_ml коментира рецептата Бърз тутманик без втасване
Йорданова се регистрира в сайта.
Константина Христова се регистрира в сайта.
Denitsa Petrova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: