Традиционна шкембе чорба

Дата: 15.03.2010
Източник: Бон Апети
Традиционна шкембе чорба
 
Необходими продукти:
1 кг шкембе (телешко или свинско)
1 телешки кокал
50 г краве масло
50 мл олио
1 с. л. червен пипер
1 л прясно мляко
1 ч. л. сол
5 скилидки чесън
1 к. ч. винен оцет
 

Начин на приготвяне:
1
Шкембето се почиства и измива. В тенджера под налягане се поставят телешкият кокал и шкембето, след което се заливат с вода и се оставят да се варят 50–60 минути.* Свареното шкембе се охлажда и се нарязва на еднакви малки парчета. Бульонът, който се е получил след варенето на шкембето, задължително се оставя да изстине, за да се отстрани лойта, образувана на повърхността.

2
В тенджера се загряват маслото и олиото, прибавя се червеният пипер и веднага се наливат млякото и 1 л прецеден бульон от шкембето. Кипва се и се посолява. Накрая се прибавя и нарязаното на малки парчета шкембе. След като чорбата поври няколко минути, се оттегля от огъня.
3
В хаванче се счукват скилидките чесън и към тях се прибавя оцетът. Шкембето се сервира, като се подправя на вкус със сместа от чесъна и оцета. По желание може да се овкуси и с лют червен пипер.
 
Съвет:
Много е важно червеният пипер да не се пържи, а веднага да се разреди с млякото и бульона. Пърженият червен пипер вгорчава вкуса на чорбата и дразни лигавицата на стомаха.
 
* В обикновена тенджера варенето трае 2–3 часа.

Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

30.06.2018
ВКУСНО
6.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
ии си забравих снимката..
5.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
Получи се добре.
4.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2016
Аз направих чорбата с телешко охладено шкембе. Запържих 3 сурни лъжици брашно 3 кафени червен пипер, добавих прясното мляко, после бульона с шкембето и резултата е на лице, страхотна чорба :)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.10.2015
ще го пробвам
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


153 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта