Шоколадово-портокалови кексчета
Лора и Стоян
за тестото: 250 г краве масло (меко) 220 г брашно 120 г филирани бадеми 70 г пудра захар 1 яйце 1 с. л. заквасена сметана 1 щипка сол 1 ванилия | за гарниране: 80 г сладко от малини 80 г сладко от кайсии | за намазване: 1 жълтък |
1 | ![]() | Маслото и захарта се разбиват добре. |
2 | ![]() | Прибавят се ванилията, солта, яйцето, сметаната и отново се разбива. |
3 | ![]() | Сипват се смлените филирани бадеми и брашното. |
4 | ![]() | Забърква се тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне. |
5 | ![]() | От тестото се заделя около 1/3 и се прибира на студено. |
6 | ![]() | Останалото се разточва на тънка кора, която се поставя във форма за печене (с подвижно дъно) и се оформя ръбче високо около 1 пръст. |
7 | ![]() | Заделеното тесто също се разточва и от него се изрязват ленти с еднаква дебелина. |
8 | ![]() | Подреждат се върху тестото като решетка. |
9 | ![]() | Жълтъкът се разбива с малко вода и с него се мажат лентите. |
10 | ![]() | Сладкишът се пече около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Вдлъбнатините между лентите се пълнят с двата вида сладко. |
11 | ![]() | Сладкишът се поръсва с пудра захар и се сервира. |
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
„Черешките” в прясно състояние се използват дори за украса на десерти — някои от сортовете...
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...