Царска мазурка

Сред всички рецепти за великденски печива от най-различни страни полската мазурка като че ли е особено любопитна. Това е и най-лесният празничен десерт, който сме срещали. Стига да не се заиграете с украсата. Приготвя се за Великден и заедно с бабката са двата най-важни десерта за полския Великден. Представлява класически плосък десерт, който се пече в тава. Обикновено се приготвя от две теста: основата му задължително е от ронливо тесто, а второто може да е пясъчно, кексово, бисквитено или целувчена пяна. Ронливото се разстила като основа, върху него от второто тесто се оформят шарките и сладкишът се пече. След това идва ред на декорацията, която е от мармалад, сладка, кувертюр, сметана, сушени плодове, ядки и каквото ви хрумне. Мазурката за Великден е особено пищно „декорирана“. Обикновено я оставят да престои 2–3 дни, за да може тестото „да поеме“ украсата. Домашната великденска мазурка се подарява на членове на семейството, приятели и познати. И я слагат в кошница, пълна с други специалитети, която носят в църквата, за да бъде осветена.
Източник: Бон Апети
Дата: 16.04.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г краве масло (меко)
220 г брашно Екстра София Мел
120 г филирани бадеми
70 г пудра захар
1 яйце
1 с. л. заквасена сметана
1 щипка сол
1 ванилия

за гарниране:
80 г сладко от малини
80 г сладко от кайсии

за намазване:
1 жълтък

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Царска мазурка
Маслото и захарта се разбиват добре.
2
Царска мазурка 2
Прибавят се ванилията, солта, яйцето, сметаната и отново се разбива.
3
Царска мазурка 3
Сипват се смлените филирани бадеми и брашното.
4
Царска мазурка 4
Забърква се тесто. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник да стегне.
5
Царска мазурка 5
От тестото се заделя около 1/3 и се прибира на студено.
6
Царска мазурка 6
Останалото се разточва на тънка кора, която се поставя във форма за печене (с подвижно дъно) и се оформя ръбче високо около 1 пръст.
7
Царска мазурка 7
Заделеното тесто също се разточва и от него се изрязват ленти с еднаква дебелина.
8
Царска мазурка 8
Подреждат се върху тестото като решетка.
9
Царска мазурка 9
Жълтъкът се разбива с малко вода и с него се мажат лентите.
10
Царска мазурка 10
Сладкишът се пече около 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Вдлъбнатините между лентите се пълнят с двата вида сладко.
11
Царска мазурка 11
Сладкишът се поръсва с пудра захар и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


185 ДУШИ ОНЛАЙН
vitorio78 се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Венециански бисквити
Даниела Стоянова се регистрира в сайта.
Ирина се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: