Турска баклава

Източник: меримел
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 24.06.2017
Турска баклава
 
Необходими продукти:
за тестото:
3 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. олио
1 бакпулвер
1 ч. л. оцет
1/2 ч. л. сол
1 кг брашно
500 г нишесте (за баклава)
2 ч. ч. счукани орехи (за плънката)
200 г краве масло (за заливане)

за сиропа:
4 ч. ч. захар
5 ч. ч. вода
1/2 ч. л. лимонов сок (прясно изцеден)


Начин на приготвяне:
1
От посочените продукти за тестото (без орехите и маслото) замесете меко тесто. Разделете го на 30 еднакви части и ги оформете като топчета. Върху поръсен с нишесте плот разточете всяко топче на кръгла кора, голяма колкото чаена чинийка. Наредете разточените кори на 3 купчинки, всяка от по 10 броя, като между всяка кора обилно поръсите с нишесте.
2
Разточете всяка купчинка на кора, с големината на диаметъра на тавата (36 см). Сложете първата кора в тавата и отгоре разпределете равномерно 1 ч. ч. счукани орехи. Разточете втората купчинка на кора и я поставете върху орехите, а отгоре разпределете втората чаша орехи.
3
Покрийте с третата кора и нарежете оформената баклава на ромбчета. Разтопете маслото и залейте равномерно нарязаната баклава. Печете около час в предварително загрята на 160 градуса фурна.


4
В тенджера смесете водата и захарта за сиропа и сложете да заври на силен огън. След като сместа заври, намалете силата на огъня и оставете да ври 10 минути, след което добавете лимоновия сок.
5
Залейте охладената баклава с горещия сироп, завийте тавата с алуминиево фолио и я оставете така, да се охлади.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2017
Здравейте! нишестето за баклава е пшенично
1.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2017
Здравейте! Благодаря ви за споделената рецепта , но какво означава нишесте \"за баклава\"? Пшенично или царевично?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: