Вита баница със сушени плодове

Това е интерпретация на една арабска рецепта, вкусът определено много ни допадна
Източник: Бон Апети
Дата: 22.12.2012
Вита баница със сушени плодове
 
Необходими продукти:
1 пакет точени кори (400 г)
100 г краве масло
2 жълтъка

за плънката от смокини:
230 г сушени смокини
1 пакетче чай „Ърл грей”
100 г бадемов марципан
кората от 1 лимон
3 с. л. кафява захар „Мусковадо”
2 с. л. мед
1/2 ч. л. звезден анасон

за плънката от кайсии:
230 г сушени кайсии
100 г бадемов марципан
кората от 2 портокала
3 с. л. мед
50 мл портокалов ликьор


Начин на приготвяне:
1
Вита баница със сушени плодове

Чаят се запарва в 200 мл гореща вода, като при него се слагат и почистените от дръжките смокини. Оставят се да престоят така за 30 минути.

 


2
Вита баница със сушени плодове 2

Кайсиите се накисват в 50 мл гореща вода и портокаловият ликьор и също се оставят да престоят за 30 минути.

 

 


3
Вита баница със сушени плодове 3

Корите на портокалите и лимона се настъргват отделно. В блендер се смилат продуктите за плънката от кайсии като се смесват напоените плодове, портокаловата кора, медът и бадемовият марципан. Изважда се в купа.

 


4
Вита баница със сушени плодове 4

В блендера се слагат продуктите за другата плънка – омекналите смокини, бадемовият марципан, лимоновата кора, звездният анасон, медът и захарта. Смилат се на паста.

 


5
Вита баница със сушени плодове 5

Маслото се разтопява и с част от  него се намазват корите. Слагат се по 4 една върху друга.

 


6
Вита баница със сушени плодове 6

Върху всяка купчинка се разпределя от плънките. Завиват се рула, като късите страни на правоъгълника се затварят, за да не изтече плънката.

 


7
Вита баница със сушени плодове 7

Подреждат се в кръгла тава, на дъното на която има пергаментова хартия, намазана с масло. Отгоре корите също се намазват с масло.

 


8
Вита баница със сушени плодове 8

Жълтъците се смесват с малко вода и с тях се намазва баницата. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: