Яйца по бургундски

Лора и Стоян готвят с проф. Николай Дасалов в с. Велчево, Великотърновско
Източник: Бон Апети
Дата: 25.10.2011
Яйца по бургундски
 
Необходими продукти:
8 яйца
500 мл телешки бульон
500 мл червено вино
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г бекон
4 стръка прясна мащерка
200 г гъби
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за канапето:
2 питки
1 с. л. краве масло
2–3 стръка керевиз за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Яйца по бургундски

Виното и телешкият бульон се слагат в съд на котлона и точно преди да кипнат се поръсва малко сол.


2
Яйца по бургундски  2

Чукват се яйцата и се оставят да се забулят за около 4–5 минути (трябва да останат течни отвътре).


3
Яйца по бургундски  3

Лукът и чесънът се режат наситно, а беконът на кубчета. Запържват се в маслото.


4
Яйца по бургундски  4

Към тях се прибавят наситнените гъби и листенцата мащерка.


5
Яйца по бургундски  5

Когато и те се позапържат, се деглазира с прецедения бульон от поширането на яйцата и се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се да се редуцира.


6
Яйца по бургундски  6

Питките се разрязват надлъжно надве и се слагат в сгорещеното масло. Пържат се до златисто, от двете страни.


7
Яйца по бургундски  7

Върху всяка питка се слага по едно яйце, залива се със сос и се поръсва с наситнен керевиз.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: