Заек с домати и маслини

Източник: Бон Апети
Дата: 24.02.2010
Заек с домати и маслини
 
Необходими продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
магданоз и босилек за украса
олио за намазване
3 дафинови листа
400 мл бяло вино
150 мл зехтин
2 глави лук
3 морковa
200 г целина
1 ч. л. зърна бахар
700 г домати
6 скилидки чесън
2 ч. л. червен пипер
1 кубче зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
200 г черни маслини (без костилки)
3–4 стръка босилек
1/4 връзка магданоз
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Лукът, морковите и целината за маринатата се нарязват наедро в голям съд. Добавят се дафиновите листа и бахарът и се наливат виното и зехтинът. Заекът се маринова поне за 2 часа. Добре е на всяка 30-а минута да се разбърква, за да се маринова равномерно.
2
Заекът се отцежда от маринатата, нарязва се на порционни парчета, които се запичат в сух тефлонов тиган по 2 минути от всяка страна и се нареждат в намазнен глинен съд.
3
Чесънът се реже наситно и се запържва в зехтина за 2–3 минути, добавя се червеният пипер, разбърка се и веднага след това се добавят доматите, нарязани на кубчета. Прибавят се наситнените маслините, зеленчуковият бульон, разтворен в 200 мл вода, и накълцаните босилек и магданоз. Ако е нужно, се овкусява със сол и пипер и всичко се изсипва в съда със заешкото месо.
4
Съдът се покрива и се пече около 40–50 минути на 190 градуса, като периодично се проверява месото. След като ястието се изпече, се сервира украсено с листенца магданоз или босилек.
 
 
Съвет:
Може да се сервира с картофено пюре или варен ориз.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: