Зеленчукова лазаня

Чудесно предложение за есента, когато патладжаните са сред най-предпочитаните зеленчуци
Източник: Бон Апети
Дата: 10.09.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г кори за лазаня без варене
2 патладжана
2 моркова
300 г краве сирене
1/4 връзка мащерка
300 г гъби „Кладница”
40 мл зехтин
250 мл готварска сметана
60 г сирене „Пармезан“
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
600 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух босилек
1 ч. л. каперси
1/4 ч. л. захар
30 мл зехтин
400 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Зеленчукова лазаня

Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Посоляват се и след като престоят така 5 минути, се изплакват и се подсушават с хартия.

 


2
Зеленчукова лазаня 2

Подреждат се в тава върху хартия за печене, намазват се с 20 мл от зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна, до готовност.

 


3
Зеленчукова лазаня 3

Гъбите се нарязват наедро, морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 0,5 см.

 


4
Зеленчукова лазаня 4

Гъбите се запържват в останалия зехтин, прибавят се морковите и също се запържват.

 


5
Зеленчукова лазаня 5

Лукът и чесънът за соса се нарязват наситно и се запържват в зехтина. Добавят се каперсите, босилека, доматите, захарта и бульонът. Оставя се на умерен огън за около 20 минути.

 


6
Зеленчукова лазаня 6

На дъното на тава се слага от доматения сос.

 


7
Зеленчукова лазаня 7

Отгоре се разпределят кори за лазаня, отново доматен сос, печени патладжани, моркови и гъби, листенца мащерка, натрошено краве сирене и се залива с част от готварската сметана.

 


8
Зеленчукова лазаня 8

Така се редува, докато всички продукти свършат. Завършва се само с кори покрити с доматен сос, пармезан и мащерка.

 


9
Зеленчукова лазаня 9

Лазанята се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за около 30–40 минути.

 


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2020
Вкусотия!
4.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2018
Не за пръв път я приготвям. Влюбихме се в нея!!! Просто невероятна! :)
3.
Изпрати
лично съобщение

14.06.2018
Стана страхотна!
2.
Изпрати
лично съобщение

16.08.2014
Много добра и е малко тежичка, така че, е добре да се консумира до 18 ч :)
1.
Изпрати
лично съобщение

26.09.2013
Уникална лазаня! Много сочна и вкусна . Всички зеленчуци се допълват страхотно. Единствената промяна, която си позволих да направя е да сложа повече пармезан.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: