Бучелато
Лора и Стоян
за тестото: 280 г брашно (+ за разточване) 220 г краве масло (студено) 80 г кафява захар 1 ванилия | за плънката: 2 сладко-кисели ябълки 2 круши 120 г кафява захар 80 г орехи 50 г сушени сини сливи без костилки (от сочните) 50 г стафиди 20 г краве масло 1 ч. л. канела |
1 | ![]() | В купа се смесват брашното, захарта и ванилията. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Наливат се 3–4 с. л. студена вода и отново се претрива. |
2 | ![]() | Тестото се увива с фолио и се прибира в хладилник за 30 минути. |
3 | ![]() | След това се разточва върху набрашнен плот. |
4 | ![]() | Поставя се във форма за тарт с диаметър 24 см, така че да покрива и стените. Стърчащите краища се изрязват, увиват се във фолио и се слагат в хладилник. |
5 | ![]() | Основата се покрива с хартия за печене и отгоре се сипва морска сол. Пече се за 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След това хартията със солта се отстранява и се пече още 5 минути. |
6 | ![]() | Ябълките и крушите за плънката се обелват и се почистват. Нарязват се на кубчета и се готвят в сгорещеното масло, заедно със захарта, докато омекнат. |
7 | ![]() | Съдът се дърпа от огъня и се прибавят накълцаните сливи и стафидите, наситнените орехи и канелата. Разбърква се и сместа се оставя да се охлади. |
8 | ![]() | Плънката се разпределя върху изпечената основа, а останалото тесто се настъргва отгоре. |
9 | ![]() | Паят се пече около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. |
10 | ![]() | Оставя се леко да се охлади и се сервира, по желание поръсен с пудра захар. |
5. |
Изпрати
лично съобщение |
29.10.2018 Невероятен, с аромат на Коледа :)
| ![]() |
4. |
Изпрати
лично съобщение |
03.02.2018 Правя тази рецепта и сервира с топка сладед или леко подсладен заквасена сметана, страхотен е, любим за зимните месеци!
|
3. |
Изпрати
лично съобщение |
02.12.2017 тавичката трябва ли да е намаслена
|
2. |
Изпрати
лично съобщение |
18.02.2016 да
|
1. |
Изпрати
лично съобщение |
23.01.2016 Страхотен ,вкусен и много ароматен.
|
Още един вариант за представяне на нашите рецепти – това е новата ни рубрика „...
Есента е тук! Нека се насладим на нейните вкусове и аромати заедно с Лора и...
Kaufland България представи първата си национална собствена линия продукти „Брей!“ от изцяло български производители На пазара...
5 причини Kikkoman да е част от кампанията #ВкусноВкъщи 1. #ОстаниВкъщи Разбира се, че на първо...
В дните, в които трябва да сме отговорни и да останем вкъщи, Лора и Стоян...