Петата субстанция



0
66444

Летописите разказват, че ликьорът е бил дeстилиран за първи път през 13. век от монаха Арно де Вилньов. Той остава много доволен от резултата и впечатлен от невероятните свойства на огнената течност, я нарича петата субстанция (la quinte essence) или квинтесенцията (сърцевината на нещата).
 
Алхимията и ликьорите
В днешно време звучи странно, дори непонятно, но е факт, че повечето алкохолни напитки са били създадени като лекарства. Обикновено това ставало съвсем случайно и на „създателите“ дори не им е минавало през ума, как ще бъде използвано след векове тяхното творение. 
Съдбата на ликьорите не е по-различна. Сладката напитка е сътворена в лабораториите на монаси и алхимици в края на 13. век. Възниква след смесването на екстракти от билки, дестилати на различни растения и плодове, към които е добавен и мед.
 
Водата на живота
Вярвало се е, че ликьорите, които са направени от дестилат на билки, могат да лекуват и да предпазват от болести. Те били горчиви и неприятни за пиене, но се славели като панацея за всички болести. Ликьорът се считал за еликсир на вечния живот и затова го наричали „водата на живота“. Смятало се, че притежава дори магически свойства. Вкусът на напитката обаче бил ужасяващ, затова с течение на времето са започнали да се добавят подсладители, първоначално само мед и ароматични подправки като канела, а по-късно и различни плодове. 
В края на 17. век ликьорите са официално признати в кралските дворове. Златният век на сладката напитка е 19-и, когато са създадени и повечето съвременни видове ликьори, като „Кюрасо”, „Куантро“, „Шартрьоз“, „Гран-марне“, „Галиано“, „Бенедиктин“.
Основни производители на ликьорите са Франция, Италия и Холандия. 
Днес ликьорите са неизменна съставка на повечето коктейли. Повечето са направени от билки и различни плодове – портокали, лимони, банани, грейпфрути, манго и особено ягоди.

Крем ликьорите
Класическите ликьори са от билки и плодове, но през вековете започват да се правят и ликьори с кафе, какао, ванилия, различни ядки. Доста по-късно се появяват и крем ликьорите. Първият популярен ликьор от този вид е Baileys Irish Cream, който се превръща в истински хит през 70-те години на 20. век. В него са съчетани ирландско уиски със сметана и лек привкус на кафе. Постепенно на пазара се появяват различни видове крем ликьори, които са на базата на кафе и шоколад. 

На практика
· Ореховият ликьор, създаден от италиански отшелник през Средновековието, може да се пие съвсем чист, има много приятен вкус на диви орехи, ягоди и цветя и е чудесно допълнение към кафето.
· Плодовите ликьори обикновено не стават за директна консумация, но са прекрасна основа за най-различни коктейли.
· Известният „Кюрасо“ във всичките му цветове също не е препоръчително да се пие направо.
· Ликьорите трябва да се съхраняват при стайна температура и в никакъв случай на хладно, защото могат да потъмнеят.

Коментари (0)

116 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: