В периода на късната пролет и ранното лято тиквичките се превръщат в главен действащ ... зеленчук. Но освен прословутите пържени тиквички с оцет и чесън или с подлучено кисело мляко има още много начини, по които можете да ги приготвите. Не се колебайте – резултатът винаги е сполучлив.
Произход
Според повечето твърдения, родина на тиквичката е Мексико. Не бива да ви изненадва и фактът, че тя е от едно семейство с тиквата и пъпеша, независимо че за разлика от тях, нейната кора е по-тънка и нежна и се консумира, когато все още е зелена. Съществуват много видове тиквички, но едно от нещата, което ги обединява е, че бързо се развалят и затова не могат да се съхраняват дълго време. Цветовете на тиквичките също се използват в кулинарията, като с тях могат да се правят много и различни ястия, като например солена торта.
Лечебни свойства
Освен всичко друго, тиквичките са източник на калий, витамин Е, витамин С и фолиева киселина. Все пак, когато ги подлагате на термична обработка, трябва да знаете, че витамин С и фолиевата киселина са много чувствителни към високи температури. Затова не трябва да се прекалява с термичната обработка – за предпочитане е, да се консумират почти сурови (леко запържени или бланширани), както и запечени на грил. От лечебна гледна точка, тиквичките имат високи очистителни, противовъзпалителни, отводняващи и дезинтоксикиращи свойства.
Полезни съвети
Когато купувате тиквички, избирайте твърди, с лъскава кора, които са малки, млади и нежни, защото те не съдържат семена. Не трябва да са натъртени, а да са запазили все още един съвсем лек мъх по кората. В хладилник могат да се запазят 3–4 дни, но колкото повече време минава, толкова повече губят от полезните си свойства.
Вкусът им е неутрален и не се наслагва върху вкусовете на останалите храни. Това качество прави тиквичките идеални за леки предястия, но се използва и за много ястие в компанията на месо, риба, яйца и сирене. Важно е да знаете, как да ги готвите – никога не трябва да ги държите на огъня дълго време и винаги да бъдат обогатени с подходящи ароматни подправки. Само така те ще разкрият истинските си вкусови качества и ще се превърнат в любим пролетно-летен зеленчук.
Обикновено когато са млади, тиквичките се почистват лесно – само се измиват и се режат краищата им. Ако са по-големи, трябва да се обелят и да се отстранят семената от вътрешната част. Тиквичките могат да се бланшират за кратко в подсолена вода, за да останат хрупкави; да се сварят на пара (а след това да се поръсят с няколко капки зехтин и да се овкусят с подходящи подправки); да се опекат на грил; да се изпържат. С тиквички може да се гарнират пици, леко бланширани да се добавят към ризото или към зеленчукова салата със спагети, можете да си направите мусака или огретен от тиквички.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...