Каквото и да решим да си приготвим сами у дома – закуски или сладкиши – първо трябва да направим сполучливо тесто. Качеството на крайния продукт зависи от точното спазване на рецептурата, т.е. състава и количественото съотношение на продуктите, от които се получава.
В зависимост от използваните продукти, тестата се разделят на необогатени и обогатени. В необогатените теста участват минимален брой продукти – брашно, вода и готварска сол. Това са тестата за хляб, баници, гевреци и др. В обогатените теста освен тези продукти се включват и захар, мазнини, яйца, мляко и др. Това са т. нар. хлебни теста (тесто за кифли, козунаци и кроасани) и сладкарските теста (пандишпаново, маслено, медено, белтъчно, варено).
Какво трябва да знаем за продуктите?
За основа на всяко тесто се приема брашното, а водата, маята и солта са спомагателни за замесването му. Мазнините, яйцата, млякото и млечните продукти са допълнителни и спомагат за по-добрия вкус, калоричност, за оформяне и гарниране на крайния продукт.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...