Баклава

Дата: 31.12.2014
Източник:
ТИТЛА:
Баклава
 
Необходими продукти:
за баклавата:
1 пакет фини точени кори
100 г краве масло
200 г орехи
портокалови корички
канела
ванилия
за сиропа:
3 ч. ч. (от 250 мл) захар
3 ч. ч. (от 250 мл) вода
сокът от 1/2 лимон
 

Начин на приготвяне:
1
БаклаваЗа баклавата първо разтопявате леко маслото. Вземате тавата, в която ще печете и намазвате леко дъното й с разтопеното масло. После вземате една кора (сгъвате я надве, ако тавата ви е малка) и я поставяте в тавата. Намазвате я с масло и я поръсвате със счуканите сравнително наситно орехи. Обаче слагате повечко орехи, това все пак е плънката. После поръсвате с портокалови корички, канела и ванилия. Повтаряте, докато не ви свършат корите, като последната кора намазвате обилно само с масло.
Когато сте готови, нарязвате баклавата на триъгълничета или както ви харесва. Нарязвате баклавата, преди да я сложите във фурната.
Баклавата се пече, докато се зачерви (около 40-50 минути) в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
2
Баклава 2За сиропа в една тенджера изсипвате трите чаши (от по 250 мл) захар и трите чаши (от по 250 мл) вода. Варите 15-20 минути. След като се свари, добавяте и сока от половин лимон.

3
Баклава 3След като баклавата е готова, я оставяте да изстине, и когато вече е напълно изстинала, я поливате със сиропа. Много е важно, баклавата и сиропът да са с различна температура! Тоест сиропът не трябва да е изстинал - затова лично аз чакам баклавата да стане и докато изстива, правя сиропа.
Баклавата трябва да престои 12 часа със сиропа и след това ще е готова за сервиране.
Добър апетит!

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


188 ДУШИ ОНЛАЙН
Boychev Bobito се регистрира в сайта.
Malina Valkova се регистрира в сайта.
Svilena Dimitrova се регистрира в сайта.
Milena Hubenova коментира рецептата Сладки с тиква и стафиди
Milena Hubenova се регистрира в сайта.
Jah Nikolov коментира рецептата Ягодов релиш
Jah Nikolov се регистрира в сайта.
Preslava Tsoneva се регистрира в сайта.
Петя Генева се регистрира в сайта.
Reni Khan коментира рецептата Свински пържоли на тиган
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта