Бананова торта

Дата: 24.06.2010
Източник: Кокона
ТИТЛА: Чирак
Бананова торта
 
Необходими продукти:
3 яйца
500 мл прясно мляко
20 г желатин
1/2 ч. ч. захар
4 банана
4 белтъка
50 г захар
500 мл сладкарска сметана
жълта и синя готварска боя
2 фиксатора за сметана
1 шоколадово нишесте (или шоколадов крем)
3 с. л. какао
1 и 1/2 ч. ч. брашно
1 и 1/2 ч. ч. захар
90 г бананов крем на Д-р Йоткер (суха смес)
1 щипка сол
3 к. л. бакпулвер
2 пакетчета ванилена захар
2 с. л. ром (или няколкокапки есенция "Ром")
150 мл прясно мляко
6 с. л. разтопен маргарин
2 пакетчета шоколадови пръчици
 

Начин на приготвяне:
1

Яйцата се разбиват с разтопения маргарин и прясното мляко. Сухите съставки се смесват добре и се прибавят на порции към яйчената смес, като се разбива с миксера на по-ниска степен. Сместа се разделя на три. Блатовете се пекат на около 180–200 градуса в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 26 см, към 10 минути всеки. Изваждат се и се оставят да се охладят. Блатовете стават тънки.

2

Захарта за сиропа се карамелизира. Отстранява се от котлона и се наливат 200 мл вода внимателно. Връща се на котлона и се бърка докато карамела се разтвори.

3

Желатинът за крема се разтваря в 50 мл студената вода и се оставя да набъбне около 10 минути. Нишестето се разтваря в 200 мл студена вода и се разбърква добре, за да няма бучици. Млякото се слага на котлона да заври заедно със захарта. След това се изсипва нишестето и се бърка около 1 минута, за да се сгъсти. Сваля се от котлона и докато е още горещо, се изсипва желатинът и се бърка, докато се разтвори.

4

Белтъците за пълнежа се разбиват на сняг заедно със захарта. Бананите се нарязват във форми по желание, подреждат се плътно, за да може, като се разреже тортата, да се вижда този ефект.

5

Първият блат се слага в чиния за сервиране, закопчава се с ринг, сиропира се с 4–5 с. л. от горещия карамелен сироп. Изсипва се шоколадовият крем, разпределя се и отгоре се слага вторият блат. Той също се сиропира с 4–5 с. л. от карамеления сироп. Нареждат се бананите плътно и върху тях се изсипва белтъчната смес. Тортата се слага във фурната, само на грил, да се запекат белтъците до кафяво и се изважда. Отгоре се слага третият блат и също се сиропира с горещия карамелен сироп. Готовата торта се слага във фризера за около 2 часа.

6

През това време сметаната се разделя на две равни части, във всяка от тях се добавя желаният цвят боя и по 1 фиксатор и се разбива с миксер до сгъстяване.

7
След като минат 2 часа тортата се изважда, откопчава се ринга и се украсява по желание. Поставя се за още 2 часа в хладилник и е готова за консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


275 ДУШИ ОНЛАЙН
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
Николета Чераджийска-Тодорова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта