Шоколадово суфле

Източник: Бон Апети
Дата: 23.06.2010
Шоколадово суфле
 
Необходими продукти:
4 яйца
2/3 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
50 г шоколад
2 с. л. краве масло
50 г захар за белтъците
1 ч. л. ванилия
1/4 ч. л. сол
краве масло за намазване
брашно за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Шоколадът се разтопява и заедно с останалите продукти (без яйцата) се разбърква до получаване на еднородна смес, която се вари около 1 минута.
2
Охлажда се, прибавят се жълтъците и отново се разбърква хубаво. Белтъците се разбиват със захарта (на сняг) и много внимателно се добавят, като се бърка с дървена шпатула в една посока.
3

Сместа се сипва в купички за суфле, предварително намаслени и набрашнени. Пекат се за 10 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна. Поднася се веднага.


 


 


 


Суфлето е капризно ястие, което често се възприема като знак за добро владеене на кулинарните технологии. Думата ‘суфле’ (souffler) на френски означава ‘духам, надувам’ и до голяма степен изразява спецификата му. Продуктите могат да бъдат най-различни – месо, риба, зеленчуци или плодове, запечени на фурна със сос на яйчна основа. Спецификата е в разбиването на белтъците, които след изпичането трябва да стоят като твърда пяна.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2016
Не е лоша рецептата, но с повече шоколад става по-вкусно :)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2014
Стана супер :) Благодаря
1.
Изпрати
лично съобщение

31.01.2014
просто божествено,трябва да се опита!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: