Картофена торта с крем от кафе

Една почти оригинална рецепта от готварската книга на Теодора Пейкова, издадена през далечната 1924 година
Източник: Бон Апети
Дата: 22.10.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
8 яйца
280 г захар
180 г инстантно картофено пюре
кората от 1 лимон
масло за намазване
пудра захар и какао за поръсване

за напояване:
50 мл кафе
50 мл ром

за крема:
120 г краве масло (на стайна температура)
120 г пудра захар
120 г черен шоколад
2 жълтъка
50 мл силно кафе


Начин на приготвяне:
1
Картофена торта с крем от кафе
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта, докато побелеят.
2
Картофена торта с крем от кафе 2
Прибавят се инстантното картофено пюре и настърганата лимонова кора и се разбърква.
3
Картофена торта с крем от кафе 3
Добавят се разбитите на сняг белтъци и отново се разбърква внимателно.
4
Картофена торта с крем от кафе 4
Две форми за печене с подвижно дъно се застилат с пергаментова хартия, намазана с масло. Сместа се разпределя в тях и блатовете се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.
5
Картофена торта с крем от кафе 5
След това се охлаждат и се разрязват през средата на две платки.
6
Картофена торта с крем от кафе 6
Кремът се приготвя като маслото се разбива със захарта и към него се добавя разтопеният на водна баня шоколад.
7
Картофена торта с крем от кафе 7
Жълтъците се разбиват с кафето и се готвят за кратко на водна баня.
8
Картофена торта с крем от кафе 8
Охлаждат се леко, сипват се към крема и се разбърква.
9
Картофена торта с крем от кафе 9
Единият блат се слага в подходящ съд, напоява се със смес от ром и кафе и се намазва с крем.
10
Картофена торта с крем от кафе 10
По този начин се редят и останалите блатове и крем, като се завършва с блат. Тортата се прибира в хладилник за 3 часа.
11
Картофена торта с крем от кафе 11
Украсява се с пудра захар и какао, като с шаблон от изрязана хартия се правят шарки по желание.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: