Картофени кюфтета с коприва и манатарки

Източник: Бон Апети
Дата: 30.05.2003
Картофени кюфтета с коприва и манатарки
 
Необходими продукти:
1,200 кг картофи
3 стръка лук
2-3 шепи коприва
1 яйце
1 с. л. пресен девесил (или 1 ч. л. сух)
олио за пържене
3-4 с. л. орехови ядки
брашно
200-300 мл прясно мляко
2 стръка лук
1 шепа манатарки
3 с. л. олио
1-2 с. л. брашно
1/2 ч. л. сол
бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Картофени кюфтета с коприва и манатарки
Картофите се нарязват на едри парчета, слагат се в тенджера с кипнала подсолена вода и се сваряват. След това се отцеждат от водата и се намачкват. Манатарките се слагат в купичка, заливат с вода и се оставят да престоят.
2
Картофени кюфтета с коприва и манатарки 2
Копривата се попарва, нарязва се наситно и се прибавя при картофите заедно с наситнения лук. Поръсва се със сол на вкус, подправя се с девесил, добавя се яйцето и се разбърква добре.
3
Картофени кюфтета с коприва и манатарки 3
Лукът за соса се нарязва на колелца и се запържва в сгорещеното олио. Накиснатите манатарки се нарязват надребно, прибавят се при лука и се пържат 1-2 минути. Добавя се брашното, подправя се със сол и бял пипер и се налива студеното мляко.
4
Картофени кюфтета с коприва и манатарки 4
Сосът се кипва и се вари, докато се сгъсти (около минута). След това се оттегля от огъня и в получената гъста кашичка се налива водата, в която са киснали манатарките, за да се получи приятен вкус и цвят.
5
Картофени кюфтета с коприва и манатарки 5
От изстиналата картофена смес се оформят кюфтета. Овалват се в смесеното със счуканите орехови ядки брашно и се пържат в тиган с предварително сгорещено олио до златисто.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2014
Копривата ми беше малко и заради това добавих малко спанак - станаха си много добре и така.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


216 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: