Козунак с бадеми

Източник: Бон Апети
Дата: 30.04.2010
Козунак с бадеми
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая (40 г)
300 мл прясно мляко
250 г захар
6 яйца
кората от 1 лимон
1 с. л. лимонов сок
2 пакетчета ванилия
1 щипка сол
200 г краве масло
100 г бадеми
1 яйце за намазване
маргарин за намазване на формата
захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Маята се размива в 100 мл прясно мляко, 1 с. л. захар и 1/2 ч. ч. брашно. Оставя се да престои на топло, за да шупне.
2
Яйцата се разбиват със захарта и се прибавя останалото мляко, кое- то трябва да е леко затоплено.
3
В брашното се прави кладенче и в него се сипват яйчената смес, настърганата лимонова кора, лимоновият сок, ванилията, солта и шупналата мая.
4
От бадемите се отделят 1–2 с. л. Останалите се накълцват или се начукват и се прибавят към другите продукти. Накрая се сипва разто- пеното масло и се омесва тестото. Оставя се на топло, за да втаса.
5
Козунакът се слага в предварително намазана с маргарин форма и се оставя да втаса втори път. Когато удвои обема си, се намазва с яйцето, украсява се със заделените бадеми и се поръсва със захар.
6
Пече се около 30 минути в умерено загрята на 180 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Рецептата е страхотна!
1.
Изпрати
лично съобщение

19.04.2014
Козунака е фантастичен.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: