Овчарски пай с леща

Постно ястие, което можете да включите в менюто на 24 декември
Източник: Бон Апети
Дата: 20.12.2011
Овчарски пай с леща
 
Необходими продукти:
1 ч. ч. червена леща
2 стръка праз
2 моркова
3 сухи червени чушки
1 стрък селари
3 скилидки чесън
2 с. л. олио
1 ч. л. къри
сол и черен пипер на вкус

за пюрето:
500 г картофи
2–3 с. л. зехтин
сол на вкус

за соса:
200 г домати от консерва
1 глава лук
1 скилидка чесън
5–6 капки лют сос
1/2 ч. л. риган
1 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Овчарски пай с леща

Сухите чушки се накисват във вода. Чесънът и празът се наситняват и се запържват в олиото, докато се карамелизират. След това се добавят морковите и селарито нарязани наситно и продължава да се пържи до омекване на зеленчуците.


2
Овчарски пай с леща 2

Добавя се лещата и се сипва малко по малко от водата, в която са киснали  чушките, колкото лещата да набъбне.


3
Овчарски пай с леща 3

Сухите чушки се обелват от люспите, месото се накълцва и се прибавя към останалите зеленчуци. Овкусява се с кърито, сол и черен пипер.


4
Овчарски пай с леща 4

Разбърква се и се изсипва в керамичен съд.


5
Овчарски пай с леща 5

Картофите се сваряват, намачкват се и се овкусяват със сол и зехтин.


6
Овчарски пай с леща 6

Готовото пюре се разпределя върху зеленчуковата смес, като се правят фигурки с вилица. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, до златисто.


7
Овчарски пай с леща 7

Чесънът и лукът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. , добавят се доматите и се оставя да къкри на слаб огън. Овкусява се със сол, захар, черен пипер, риган и лютия сос.

 


8
Овчарски пай с леща 8

Паят се поднася полят с доматения сос.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: