Самоса с пилешко месо

Солена самоса по туркменски. Пирожки, но не пържени, а печени, с плънка от късчета месо. Идеално предястие, закуска, а защо не и вечеря с добавка от салата, например
Източник: Бон Апети
Дата: 01.02.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 ч. л. сол
25 г краве масло
150 мл вода
брашно за разточването
1 яйце за намазване

за плънката:
500 г пилешко филе
1 глава лук
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. сух джинджифил
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване на тавата


Начин на приготвяне:
1
Самоса с пилешко месо

Брашното, разтопеното масло, водата и солта се смесват в купа.

 


2
Самоса с пилешко месо 2

Замесва се меко еластично тесто, което се поставя в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да почине поне за 30 минути.

 


3
Самоса с пилешко месо 3

Пилешкото филе се нарязва на много малки кубчета, лукът – на ивички.

 


4
Самоса с пилешко месо 4

В тиган се нагрява зехтинът и първо се запържва лукът, докато стане карамелен, а след това и пилешкото месо. Добавят се подправките – куркума, джинджифил, сол и черен пипер. Запържват се закратко и съдът се дърпа от огъня. Плънката леко се охлажда.

 


5
Самоса с пилешко месо 5

Тестото се разточва върху набрашнен плот на кора с дебелина около 0,5 см и от нея се изрязват кръгчета.

 


6
Самоса с пилешко месо 6

Във всяко се слага от плънката, а краищата им се намазват с вода.

 


7
Самоса с пилешко месо 7

След това се прегъват от три страни навътре, така че да покрият плънката и да се слепят.

 


8
Самоса с пилешко месо 8

Поставят се в намазана със зехтин тава и отгоре се намазват с разбито яйце.

 


9
Самоса с пилешко месо 9

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 25 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: