Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници

Дата: 24.07.2009
Източник: Бон Апети
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници
 
Необходими продукти:
100 г натурален шоколад
50 г малини
50 г боровинки
60 мл ликьор
120 мл сладкарска сметана
1/2 ч. ч. захар
1 ч. ч. лешници
60 г масло
100 г обикновени чаени бисквити
щипка сол
1 яйце
20 мл ликьор
300 мл сладкарска сметана
50 г къпини
 

Начин на приготвяне:
1
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешнициШоколадът се нарязва на малки парчета и се разтопява на водна баня.
2
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 2Жълтъкът на яйцето се отделя и се разбива с миксер. Прибавят се 20 мл ликьор и сместа се бърка на водна баня, докато се уплътни.
3
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 3Отделеният белтък също се разбива с миксер и се посолява леко. Прибавя се заедно с жълтъка към разбитата сметана за муса (300 мл). Сместа се разбърква внимателно, отдолу нагоре, с равномерни движения.
4
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 4Част от сметановата смес се разбърква с разтопения шоколад, след което се прибавя и останалата част от сместа. Мусът се покрива с фолио и се оставя да стегне в хладилник.
5
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 5Захарта за блата се карамелизира в касерола. Сипват се лешниците и се овалват добре. Смилат се в блендер заедно с чаените бисквити.
6
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 6В същата касерола се наливат сметаната и ликьорът за соса. Сместа се уплътнява на слаб огън.
7
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 7Маслото за блата се разтопява и се прибавя към смлените лешници и бисквити. Поръсва се с канела на вкус и се разбърква.
8
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 8Върху покрита с хартия за печене тава с помощта на ринг се оформят малки блатове. Оставят се да стегнат в хладилник.
9
Шоколадов мус с блат от карамелизирани лешници 9Върху парче блат се нанася от муса и се покрива с второ парче блат. Поръсва се с пудра захар и се декорира със сос „Тофи“ и горски плодове.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


300 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта