Торта „Птиче мляко“

Руска торта с пухкав крем и шоколадова глазура
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2011
Торта „Птиче мляко“
 
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
2 ванилии
масло за намазване
брашно за поръсване

за крема:
10 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
300 г краве масло
40 г желатин на гранули
1 с. л. нишесте
2 ванилии

за глазурата:
200 г черен шоколад (60% какао)
50 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Торта „Птиче мляко“

Яйцата за тестото се разбиват със захарта. Добавя се пресятото с ванилията брашно и се разбива до еднородна смес.


2
Торта „Птиче мляко“ 2

Тестото се изсипва в намазана с масло и набрашнена дълбока форма за торта. Заравнява се добре и се пече в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути, до златисто. Оставя се да изстине и се разрязва надлъжно надве.

3
Торта „Птиче мляко“ 3

Нишестето се разтваря в супена лъжица вода. В дълбока купа се разбиват жълтъците от яйцата за крема с половината от захарта и ванилията. Налива се млякото, разбива се, добавя се нишестето и отново се разбива до еднородна смес.


4
Торта „Птиче мляко“ 4

Купата се слага на водна баня и кремът се бърка докато се сгъсти. След това се оставя да изстине, като се шокира в купа с лед.


5
Торта „Птиче мляко“ 5

Добавя се размекнатото масло и се разбива с миксер до пухкава смес.


6
Торта „Птиче мляко“ 6

Желатинът се залива със 150 мл вода и се оставя да набъбне за 20 минути. След това се разтваря при непрекъснато бъркане на водна баня или на много слаб огън. Ако е необходимо, се прецежда.


7
Торта „Птиче мляко“ 7

Белтъците се разбиват с останалата захар. Добавят се към крема и хубаво се разбърква. Желатинът се темперира с малко от крема и се добавя в купата.


8
Торта „Птиче мляко“ 8

Единият блат се поставя във форма, залива се с крема и се покрива с втория блат. Тортата се оставя да се охлади за 4–5 часа в хладилник.


9
Торта „Птиче мляко“ 9

Шоколадът за глазурата се разтопява с маслото на водна баня. Тортата се залива отгоре със сместа. Оставя се да стегне и се сервира.


 


Съвети:

Блатът е готов, като го набодете с клечка за зъби и тя излиза суха.

Може да поръсите блатовете с ликьор и да добавите 2 с. л. от него в крема. Вкусът ще стане по-интересен.



Подобни рецепти:
Коментари (19)
19.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2015
Много вкусна торта
18.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2015
Екатерина, можеш да използваш млечен, вместо натурален шоколад - естествено ще има разлика във вкуса, но няма причина да не се получи добре.
17.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Сега видях , че по надолу има снимка на тортата направена в кръгла форма . Извинете за този въпрос.
16.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Здравейте Лора и Стоян ,искам да попитам дали може натуралния шоколад да се замени с млечен, и дали мога да изпека блатовете в кръгла форма ? Ако сложа млечен шоколад , вместо натурален , ще се промени ли много вкуса?
15.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2015
Много вкусна торта. Вече е една от любимите ми.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


134 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: