Агне в трап

Дата: 24.07.2009
Източник: Бон Апети
Агне в трап
 
Необходими продукти:
1 цяло агне (около 20 кг живо тегло)
1 връзка пресен девесил
1 с. л. кимион
2 с. л. червен пипер
2 връзки пресен джоджен
200 г стафиди
1 л бульон от сварените дреболии
1 кг ориз
1/2 кг гъби (челядинки и бисерна гъба)
3 ч. ч. олио
7 връзки пресен лук
1 комплект агнешки дреболии
1-2 кг картофи
1 агнешко було
350-400 г масло
1 връзка магданоз
 

Начин на приготвяне:
1
Агне в трапАгнето се натрива отвън и отвътре със сол и се оставя да престои минимум 12 часа.
2
Агне в трап 2Изчистените и измити дреболии (без булото) се сваряват в тенджера с подсолена вода за около 30 минути. След това се изваждат, нарязват се надребно и се запържват.
3
Агне в трап 3Прибавят се нарязаните гъби и лук, разбърква се и се пържи 3-5 минути. Сипва се оризът, добавят се подправките и стафидите, разбърква се и постепенно се налива бульонът. Вари се, докато оризът поеме бульона и набъбне.
4
Агне в трап 4Кухината на агнето се пълни с приготвената плънка и се зашива. Агнето се намазва с маслото, след което се покрива с булото. На дъното на голяма тава се нареждат дървени летви. Върху тях се полага агнето и около него се слагат обелените картофи.
5
Агне в трап 5Агнето се пече в иззидан в земята трап (около 1 х 0,80 х 0,80м). Ако липсва такъв, може да бъде изкопан в земята, но е добре в него поне веднъж да е горял огън. За да се получи нужната жар, огънят се запалва 4 часа преди агнето да се сложи в трапа.
6
Агне в трап 6Тавата се поставя върху жарта и трапът се похлупва с метален капак, който се запечатва с разбъркана с 1 кг сол глина. Пече се от 3 до 5 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта