Агнешки бут с карамелизирани лукчета

Идея за Великден и Гергьовден – крехко агнешко с вкусна гарнитура!
Източник: Бон Апети
Дата: 20.04.2011
Агнешки бут с карамелизирани лукчета
 
Необходими продукти:
1 агнешки бут (1,2–1,4 кг)
125 г краве масло
1 връзка прясна мащерка
1/2 връзка прясна мента
1 глава чесън
200 г свински бузи (бекон)
2 глави лук
250 мл червено вино
краве масло за намазване на бута
сол, червен пипер и пипер меланж на вкус

за заливката:
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сух джоджен
1 ч. л. червен пипер

за карамелизираните лукчета:
300 г арпаджик (шалот)
100 г краве масло
30 мл зехтин
100 мл бренди
100 мл балсамов оцет (тъмен)
сол и пипер меланж на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешки бут с карамелизирани лукчета
Месото се намазва хубаво с масло и в него се втриват подправките – сол и пипер, червен пипер, мащерка и мента. С помощта на остър нож по повърхността на месото се правят малки разрези и бутът се шпикова със скилидките чесън.
2
Агнешки бут с карамелизирани лукчета 2

На дъното на тава за печене се поставят нарязаният наедро лук, свинските бузи, нарязани на парчета, сипва се червеното вино и малко вода. Бутът се поставя отгоре и се пече около 1 час и 45 минути на 170 градуса, покрит с фолио.


3
Агнешки бут с карамелизирани лукчета 3
Фолиото се отстранява и бутът се залива със смес от киселото мляко, джодена и червения пипер. Пече се още 15 минути на 220 градуса.
4
Агнешки бут с карамелизирани лукчета 4
Лукът се запържва хубаво в маслото и зехтина. След това се налива брендито и се оставя да се изпари. Добавя се балсамовият оцет, овкусява се със сол и пипер меланж и след още 5 минути се оттегля от огъня.
5
Агнешки бут с карамелизирани лукчета 5
Месото се разпределя в подходящи чинии и се гарнира с карамелизираните лукчета
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: