Маслинова питка

Дата: 10.05.2020
Източник: Ники
ТИТЛА: Експериментатор
Маслинова питкаМаслинова питкаМаслинова питкаМаслинова питкаМаслинова питка
 
Необходими продукти:
600-700 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2/3 с.л. сол
3 яйца (2 жълтъка са за намазване)
5 с.л. олио
5 с.л. кисело мляко
100 мл топла вода
100 г краве масло (или олио)
сусам за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
В купа се натрошава маята, добавят се захарта, 4 с.л. брашно и топлата вода. Разбърква се, за да се образува каша и се покривам със чиния. Оставя се така около 20 минути и когато шупне и на повърхността има мехурчета, значи е готова. През това време се пресява брашното в друг съд и се разбърква със солта.
2
Когато маята е активирана, към нея се добавят леко разбитите яйца, олиото и киселото мляко. По малко се сипва от брашното. Бърка се в началото със супена лъжица, докато сместа започне да прилича на тесто. След това се слага върху набрашнен плот и пак се добавя брашно, омесва се до хубаво меко и гладко тесто, в което се виждат леки мехурчета. Удря се 100 пъти в плота. Топката тесто се слага в намазнена купа се покрива със стреч фолио и кърпа, оставя се да втаса за около час.
3
Когато тестото удвои обема си отново леко се доомесва с малко брашно. Готовото меко тесто се разделя на 4 или 5 топки, които се разточват. Всяка се намазва обилно с олио или меко краве масло, поръсва се с нарязаните на ситно маслини и се слага следващата кора. Това се повтаря със всичките кори, като последната не се мажа с нищо. Реже се на 8 триъгълника и се навиват на кифли. Седемте се подреждат по края на тавата, а от осмия триъгълник се оформя средата. Оформената питка се оставя да втасва втори път за 30 минути, покрита със стреч фолио и кърпа.

4
Когато питката изпълнии тавата, се намазва с отделените жълтъци, смесени с по 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Поръсвам се със сусам. Слага се в студена фурна, пече се 25 минути на долно ниво на 170 градуса, а после още 15 минути на същата температура, но вече с включени горен и долен реотан.

Съвети:
За да не прегори, може да поставите алуминиево фолио, след като се зачерви.

Може да се консумира с шарена сол или със сирене.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2020
След 100 мл вода, следващият продукт да се разбира 100 г маслини. Извинявам се за грешката!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
MirelaV се регистрира в сайта.
Теодора Тодорова се регистрира в сайта.
petiadeleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта