Баклава с локум по златоградски

Гост: Минка Каралийска, механа "Беловидово"
Източник: Бон Апети
Дата: 06.10.2005
Баклава с локум по златоградски
 
Необходими продукти:
1 пакет готови точени кори
1 кутия локум (250 г)
1 кг захар
250-300 г смлени орехови ядки
125 г масло
125 мл олио


Начин на приготвяне:
1
Баклава с локум по златоградски
Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Корите се разстилат и се разрязват на две през средата. Отделят се два листа, слагат се един върху друг и се намазват с мазнината. Отгоре се поръсва обилно с орехови ядки.
2
Баклава с локум по златоградски 2
В единия край на кората се слага редичка от нарязания на малки кубчета локум, след което се навива на руло. По този начин се приготвят и останалите кори.
3
Баклава с локум по златоградски 3
Рулата се подреждат плътно едно до друго в намазнена тава. Баклавата се пече 15-20 минути в умерено загрята фурна (при температура 150 градуса).
4
Баклава с локум по златоградски 4
Приготвя се сироп, като захарта се изсипва в малка тенджера и се залива с 1 литър студена вода. Слага се на котлона и се кипва, като се разбърква.
5
Баклава с локум по златоградски 5
Горещата изпечена баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратно – изстиналата баклава се залива с горещ сироп). След това се завива с кухненска кърпа, оставя се да се напои добре и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2018
Много вкусна рецепта...докато се наканих да снимам в чиния от вътре, баклавата вече беше свършила! Браво
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: