Баклава с локум

Балканска сладост
Източник: Бон Апети
Дата: 15.06.2011
Баклава с локум
 
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори
150 г краве масло
200 г шамфъстък
200 г локум

за захарния сироп:
200 г захар
1 лимон
1 портокал
1 пръчка канела


Начин на приготвяне:
1
Баклава с локум

В намазана с предварително разтопеното масло тава се поставят четири пласта кори и се намазват с масло.


2
Баклава с локум 2

Шамфъстъкът се смила в кухненски робот наедро. Локумът се нарязва на кубчета.


3
Баклава с локум 3

Баклавата се поръсва с ядките и локумът.


4
Баклава с локум 4

След това се редят още 9 пласта кори, като всяка се намазва с разтопеното масло. 


5
Баклава с локум 5

Баклавата се нарязва на ромбове.


6
Баклава с локум 6

Пече се в сгорещена на 210 градуса фурна около 15 минути. След това се оставя да изстине.


7
Баклава с локум 7

В касерола на котлона се наливат 2 ч. ч. вода, прибавят се захарта, сокът и настърганата кора от лимона и от портокала. Прибавя се канелата и се оставя да къкри, докато сиропът се сгъсти. Пръчката канела се отстранява и сиропът се оставя да изстине – трябва да бъде с телесна температура. 


8
Баклава с локум 8

Баклавата се напоява хубаво със сиропа и се оставя поне 12 часа, преди да се консумира. 


 


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2014
Тази баклава е много вкусна. Сиропът определено е малко, аз сложих 3 ч.ч. вода и 300 г. захар, и заедно със сока от портокала и лимона стана чудесно сиропирана!
1.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2013
2 ч.ч. вода не са достатъчни, за да се сиропира 1 тава с баклава, а 200 гр. захар не могат да я подсладят. Наложи се да правя допълнително сироп с още 6 ч.ч. вода и около 500 гр захар и пак стана кисела! Аз ли бъркам или има печатна грешка в рецепата?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


172 ДУШИ ОНЛАЙН
ganchevaa се регистрира в сайта.
Димитър Димитров се регистрира в сайта.
orangem0on се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: