Бисквитена крем торта „Александър“

Авторска рецепта за домашна торта
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 16.11.2013
Бисквитена крем торта „Александър“
 
Необходими продукти:
за крема:
6 жълтъка
6 белтъка
2 ч. ч. захар
150 г брашно
125 г краве масло
1,1 л прясно мляко
90 г пудра захар
6 с. л. разтворимо какао
4 ванилии

за блатовете:
370 г бисквити „Закуска“
370 г бисквити „Закуска“ с какао

за сиропа:
200 мл прясно мляко
100 мл ром (или коняк)
1 1/2 ч. л. инстантно кафе
2 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Двата крема се приготвят като част от прясното мляко се налива в подходящ съд и към него се добавят 6-те жълтъка и брашното. Разбива се добре, до получаване на яйчена смес.
2
Останалото мляко се кипва на котлона, заедно със захарта. Свареното мляко се добавя на тънка струйка към яйчената смес, като се бърка непрекъснато, до хомогенизиране на съставките. Съдът се връща на котлона и се бърка непрекъснато 15 минути, докато кремът се сгъсти, след което се прибавят маслото и ванилията.
3
Половината от така приготвения яйчен крем се отделя в купа и се оставя да изстине, а в другата половина на крема се сипва какаото и се разбърква добре, докато кремът е още топъл.

4
Белтъците се разбиват на пухкав сняг в суха купа и когато са готови, към тях се добавя пудрата захар. Когато и двата крема изстинат, към тях се прибавят разбитите с пудрата захар белтъци и се разбърква внимателно, до хомогенизиране на сместа. Така светлият и тъмният крем вече са готови.
5
Сиропът се приготвя като млякото, захарта и инстантното кафе се смесват в касерола и се разбъркват на котлона, докато кипнат. Щом сместа се охлади, се налива и ромът.
6
Тортата се сглобява като бисквитите се потапят в сиропа и се подреждат в тавичка. Целта е половината от тавичката да е подредена с какаови бисквити, а другата половина - с обикновени. След това какаовите бисквити се намазват с част от кафявия крем, а обикновените бисквити - с част от жълтия крем. Реденето продължава до изчерпване на продуктите, като най-накрая се завършва и с двата крема.
Тортата се покрива с прозрачно фолио за свежо съхранение и се оставя да престои 2 часа в хладилник, след което е готова за консумация.

Съвет:
Когато потапяте бисквитите в сиропа го правете бързо, иначе има опасност, бисквитите да се напоят повече от необходимото и да станат прекалено меки и да се разкашкат.
Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

07.08.2015
Ето я моята бисквитена торта, но с малки промени в крема, много вкусна се получи :)
11.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2015
Допусната грешка е коригирана и рецептата вече е вярна!
10.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2014
Мисля, че рецептата е сгрешена. Яйченият крем въобще не се сгъсти - остана като боза. В рецептата е изброено масло, което никъде не се използва. Не е уточнено и количеството на захарта и че трябва да е пудра захар. Предполагам че ако се направи както трябва е много вкусна, но според рецептата, която следвах стриктно въобще нищо не се получи, за съжаление
9.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2013
Можете да си я направите и само в единия от вариантите - какаов или ванилов.
8.
Изпрати
лично съобщение

16.05.2014
На мен крема също ми се получи мнг рядък. Реших да го сваря, докато се сгъсти.....Нещо определено й е сбъркано.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: