Бял хляб със семена

Пухкав и изкусителен
Източник: Бон Апети
Дата: 15.09.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
20 г белени слънчогледови семки
20 г овесени ядки
20 г ленено семе
20 г сусам
20 г киноа

за тестото:
500 г бяло брашно (+ за поръсване)
60 мл олио
1/2 кубче мая
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Бял хляб със семена
Овесените ядки, сусамът, слънчогледовите семки, лененото семе и киноата се накисват в 220 мл студена вода за 4–5 часа, може и за 1 нощ.
2
Бял хляб със семена 2
Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно със захарта и 1 с. л. брашно. Оставя се да шупне.
3
Бял хляб със семена 3
Останалото брашно се сипва в купа и се разбърква със солта. В него се наливат шупналата мая и олиото. Прибавят се и накиснатите семена, с течността.
4
Бял хляб със семена 4
Замесва се меко, еластично тесто. Ако има нужда, се налива малко топла вода – около 100 мл. Тестото се слага в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса, за около 1 час.
5
Бял хляб със семена 5
Разделя се на две части, от които се оформят кръгли хлябове, поръсват се с брашно и се оставят да втасат повторно, за около 1 час, върху памучна кърпа, също поръсена обилно с брашно.
6
Бял хляб със семена 6
В загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, се слага камък за пица. На дъното на фурната се поставя тава, пълна с камъни и гореща вода. Трябва да се нагреят много добре. Върху хлябовете се правят прорези. Поставят се върху камъка, напръскват се с вода и се пекат до готовност – 25 минути.
7
Бял хляб със семена 7
Охлаждат се върху решетка.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2018
Прекрасен е!
1.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2018
Много ми харесва препоръчвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Александър Стефанов се регистрира в сайта.
Margarita Ruslanova коментира рецептата Зеленчуци в пакет
Katrin708 се регистрира в сайта.
Енчев се регистрира в сайта.
Silviya Chaneva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: