Добруджанска пържола

Източник: Бон Апети
Дата: 10.03.2004
Добруджанска пържола
 
Необходими продукти:
4 вратни пържоли
лозови листа за сарми
олио за пържене
100 г ориз
100 г стерилизирани домати
1 глава лук
4 с. л. олио
1 ч. л. сол
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
копър и магданоз по желание


Начин на приготвяне:
1
Добруджанска пържола
Лукът за плънката се реже наситно и се запържва, докато стане "стъклен". Прибавя се изчистеният и измит ориз, пържи се още 2–3 минути и се налива 100 мл вода. Посолява се, разбърква се и след като оризът поеме водата, се слагат пюрираните домати. Разбърква се и след минута се отстранява от котлона.
2
Добруджанска пържола 2
Пържолите се поръсват с чубрицата и солта, начукват се с дървен чук и се оставят да престоят около 15 минути. Овалват се в брашно, като излишното се изтръсква. Пържат се при умерена температура около 5 минути от всяка страна.
3
Добруджанска пържола 3
От готовата плънка се гребва с лъжица и се поставя върху разгънат лозов лист. Завиват се малки сарми, като целта е да се получи нещо като пуричка. Всяка сармичка се притиска с длани, за да не се отвори.
4
Добруджанска пържола 4
Дъното на тенджера се постила с лозови листа. Върху тях се редят готовите сармички, заливат се с вода, колкото да ги покрие, и се затискат с чиния. Задушават се под капак около 20 минути.
5
Добруджанска пържола 5
Всяка пържола се поставя в гювече и върху нея се слагат по 3–4 сармички (може да се нареди и в тава). Поливат се с приготвения яйчено-млечен сос и се запичат в предварително загрята фурна за 15–20 минути при температура 180 градуса.
6
Добруджанска пържола 6
Сосът се приготвя, като яйцата се разбиват с киселото мляко и се разреждат с 1 черпак от бульона на сармичките.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: