Крем „Фрамбуаз“

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Ваня Джартова-Велинова
Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Крем „Фрамбуаз“
 
Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
3 яйца
125 г захар
125 г сирене „Маскарпоне”
40 г брашно
15 г нишесте
150 г бишкоти
50 г стафиди
1 капсула ванилия
150 мл захарен сироп (1:2 захар и вода)
100 г малинов ликьор
100 г шоколад


Начин на приготвяне:
1
Млякото и 1/3 от захарта се смесват и се кипват.
2
Яйцата се разбиват с останалата захар около 5 минути, докато побелеят и увеличат обема си. Прибавят се брашното, нишестето и ванилията. Разбива се с миксер няколко секунди и се прецежда през цедка, за да няма бучици брашно. Сместа се налива в къкрещото мляко и се бърка, докато се хомогенизира.
3
Захарният сироп се кипва и се добавя половината малинов ликьор. В останалия ликьор се накисват стафидите.
4
Част от бишкотите се топят в сиропа и се подреждат на дъното на йенска купичка. Върху тях се разпределя половината от млечно-яйчения крем, поръсва се с отцедените стафиди, отново се редят напоени бишкоти и се разстила останалият крем.
5
Купата се покрива с пластик фолио, за да не хване кремът коричка. Десертът се оставя 4–5 часа да стегне в хладилник. Преди да се сервира, се поръсва с настъргания шоколад.
 
 
Съвети:

Стафидите могат да се подготвят и по-бързо, като ги загреете с ликьора за 2–3 минути в микровълнова фурна.
Бишкотите леко се потапят, а не се оставят в сиропа, за да не се разкашкат. С топлия крем те допълнително ще се овлажнят.
Шоколадът за украсата е препоръчително да е по-горчив, а не млечен, защото трябва да подчертае вкуса на крема.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


143 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: