Кулебяка от щука

Източник: Бон Апети
Дата: 23.11.2004
Кулебяка от щука
 
Необходими продукти:
1 яйце
400 г брашно
100 г маргарин
1 1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 ч. л. сол
800 г рибно филе
1 1/2 ч. ч. ориз (200 г)
2 глави лук
2 яйца
50 г масло
стрък естрагон (1 ч. л. сух)
2 с. л. сметана
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Кулебяка от щука
Брашното се пресява. Половината се отделя в дълбока купа, разбърква се разтворената в хладко мляко мая, покрива се и се оставя да шупне. В шупналото тесто се поставя 1 яйце, постепенно се добавя другата част от брашното, слага се маргаринът.
2
Кулебяка от щука 2
Добре омесеното тесто се разточва на блат с елипсовидна форма и дебелина около 1 см.
3
Кулебяка от щука 3
Яйцата се сваряват. Оризът се посолява и се сварява в 750 мл вода (трябва да е добре сварен, до лепкав). Прехвърля се в намаслена тава, добавя се маслото. Пече се до златисто в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.
4
Кулебяка от щука 4
Част от рибното филе (100-150 г) се нарязва на ивички и се отделя. Останалото филе и лукът се нарязват надребно и се смилат в кухненски робот или в месомелачка. Полученото пюре се прехвърля в дълбока купа и се смесва с ориза, нарязаните наситно яйца, естрагона, солта, черния пипер и сметаната.
5
Кулебяка от щука 5
Разточеният блат се поставя в тавата за печене, върху него последователно се разпределят част от плънката, нарязаното на лентички рибно филе и останалата част от плънката. Поръсва се с черен пипер.
6
Кулебяка от щука 6
Плънката се завива добре с тестото. Оставя се да отлежи 20 минути, отгоре се намазва с разбит яйчен жълтък и се правят няколко прореза с нож. Пече се около 30-40 минути в предварително сгорещена до температура 200-220 градуса фурна.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: