Кьонигсбергски кюфтета

Приговени от телешко и свинско месо, с гарнитура от варени картофи
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г смляно месо от свинска плешка
400 г смляно месо от телешки врат
200 г заквасена сметана
60 г краве масло
40 г брашно
1,5 л телешки бульон
250 мл сухо бяло вино
4 филета аншоа
2 филии бял хляб (без кора)
2 глави лук
2 жълтъка
1 лимон
1 дафинов лист
2 ч. л. каперси
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
сол и смлян черен пипер на вкус

за гарниране:
800 г сварени картофи


Начин на приготвяне:
1
Кьонигсбергски кюфтета
Хлябът се накисва във вода.
2
Кьонигсбергски кюфтета 2
Едната глава лук се наситнява и се запържва в около 20 г масло, докато омекне, оставя се да се охлади.
3
Кьонигсбергски кюфтета 3
Двата вида кaйма се смесват с отцедения хляб, жълтъците, запържения лук, настърганата лимонова кора, наситнената аншоа, сол и черен пипер на вкус.
4
Кьонигсбергски кюфтета 4
От сместа се оформят средно големи кюфтета.
5
Кьонигсбергски кюфтета 5
Бульонът се загрява и в него се слагат другата глава лук, нарязана на кубчета, дафиновият лист, сол и зърната черен пипер. Щом кипне, силата на огъня се намалява.
6
Кьонигсбергски кюфтета 6
В къкрещата течност се пускат кюфтетата, като водата не трябва да кипи, защото кюфтетата може да се разпаднат. Варят се около 10 минути и се изваждат, а бульонът се прецежда.
7
Кьонигсбергски кюфтета 7
Брашното за соса се запържва в останалото масло, до златисто. Добавят се накълцаните каперси, наливат се виното и 500 мл от бульона.
8
Кьонигсбергски кюфтета 8
Посолява се и се готви, докато се сгъсти. След това се прибавят сметаната и 1–2 с. л. лимонов сок.
9
Кьонигсбергски кюфтета 9
Кюфтетата се поднасят в дълбоки чинии, залети със соса и гарнирани със сварени картофи.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: