Лаханодолмадес със сос от яйце с лимонов сок

Зелеви сарми
Източник: tatianna
ТИТЛА: Чирак
Дата: 18.09.2013
Лаханодолмадес със сос от яйце с лимонов сок
 
Необходими продукти:
за плънката:
1-2 средноголеми пресни зелки
500 г кайма
2 ч. ч. ориз
1 глава лук
магданоз на вкус
зехтин на вкус
сол на вкус
1 щипка черен пипер
2 яйца
сокът от 1 лимон
1-2 с. л. брашно


Начин на приготвяне:
1
Зелката се реже наполовина и листата се отделят внимателно.





2
В голяма тенджера се сипва вода, слага се малко сол и се оставя да заври. Листата се бланшират за няколко минути, докато омекнат. Така сармите ще се завият по-лесно.
3
В голяма купа се разбърква каймата заедно с ориза, наситнените лук и магданоз, солта, пипера и малко зехтин.
4
В омекналите зелеви листа се слага по 1 с. л. от плънката и се завиват сарми.
5
Дъното на голяма тенджера се намазва със зехтин и се постила с пресни зелеви листа. Върху този пласт се нареждат завитите вече сарми. Отгоре се завиват с пресни зелеви листа. Поливат се обилно със зехтин, притискат се с чиния и се сипва вода, колкото да ги покрие. Захлупват се с капак и се слагат да се варят на бавен огън за около 1 час. Желателно е да остане около 1 ч. ч. сос, която се задържа за соса.
6
Приготвя се яйченият сос, като се разбиват двете яйца и към тях се добавя изцеденият сок от лимона. Ако искаме сосът да стане по-гъст, се слага 1 или 2 с. л. брашно. Добавя се и малко сос от тенджерата, в която са врели сармите. Разбърква се и се връща при сармите. Друг вариант е към соса да се сложи 1 лъжица брашно и да се остави да ври закратко, като се бърка непрекъснато. Сармите се поливат непосредствено преди сервиране.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: