Зеленчукова мусака

Есенна симфония от вкусове, аромати и цветове
Източник: Бон Апети
Дата: 06.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за зеленчуците:
1 патладжан
2 тиквички
500 г червени чушки
250 г печурки
2 моркова
3 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
900 г домати (консервен сорт)
2 скилидки чесън
1 с. л. каперси
1 ч. л. сух риган
2 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

за сместа с извара:
400 г пълномаслена извара
200 г заквасена сметана
кората от 1 лимон
1/2 връзка пресен босилек

за поръсване:
300 г кашкавал
1 ч. л. сух риган


Начин на приготвяне:
1
Зеленчукова мусака
Чушките се почистват от семките и дръжките и се пекат цели около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След това се обелват.
2
Зеленчукова мусака 2
Патладжанът, тиквичките и обелените моркови се режат на тънки дълги ленти. Гъбите се обелват.
3
Зеленчукова мусака 3
Зеленчуците и гъбите се подправят със зехтин, смачкани на паста с малко сол скилидки чесън, сол и пипер на вкус.Разпределят се в тави и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. След това гъбите се нарязват натънко.

4
Зеленчукова мусака 4
Доматите за червения сос се пасират заедно с люспите, след това се прецеждат.
5
Зеленчукова мусака 5
В зехтина предвиден за соса се запържват наситнените скилидките чесън и целите каперси, добавят се доматите, захар, сол и черен пипер на вкус, както и сухият риган. Сосът се оставя на котлона за около 15 минути.
6
Зеленчукова мусака 6
За сместа с извара в купа се смесват наситненият босилек, лимоновата кора и 2 с. л. лимонов сок, изварата, заквасената сметана, сол и пипер на вкус.
7
Зеленчукова мусака 7
Мусаката се подрежда като се започва с малко от доматения сос, следват зеленчуците, извареният сос, 1/3 от настърганият кашкавал. Така се подреждат още 2 реда, като се завършва с кашкавал и се поръсва със сух риган.
8
Зеленчукова мусака 8
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 50 минути.
9
Зеленчукова мусака 9
След това се охлажда за 15 минути и едва тогава се реже.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2021
Ще се повтори,потрети и т.н.
4.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2014
Не обичам патладжани, но тази мусака ми хареса
3.
Изпрати
лично съобщение

30.10.2013
Рецептата ми хареса . Приятна на вкус и лека . Приготвя се лесно .
2.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2013
Изпълних рецептата на 80%, тъй като направих някои вкусни изменения :) - Замених патладжаните с пюриран нахут, а заквасената сметана с прясна, бита сметана...стана много интересна на вкус и вид.. дано да я харесат моите хора, защото са мнооооого капризни :-)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.10.2014
много жалко че не давате инфо за калориите
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


131 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: