Лазаня „Болонезе“ в йенска тавичка

ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 31.10.2018
Лазаня „Болонезе“ в йенска тавичка
Лазаня „Болонезе“ в йенска тавичка
Лазаня „Болонезе“ в йенска тавичка
 
Необходими продукти:
500 г кайма смес
(70% свинско/30% телешко)
2 моркова
1 глава лук
1 бурканче лютеница
300 г кашкавал
500 г кори за лазаня
50 мл олио

подправки на вкус:
сол
черен пипер
босилек
риган
червен пипер

за бешамела:
1 л прясно мляко
125 г краве масло
300 г брашно
20 мл олио
1 щипка сол
1 щипка бял пипер
1 щипка индийско орехче


Начин на приготвяне:
1
Обелете и почистите лука и морковите и ги настържете на едро ренде. Загрейте олиото и запържете лука и морковите до омекване. Размесете каймата в малко вода и я добавете към зеленчуците. Доразбийте с тел, за да стане на трохи. Когато е добре запържена, изсипете лютеницата, овкусете с подправките, долейте малко вода и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.
2
Когато е готово, дръпнете съда от котлона и на негово място поставете друг съд, в който ще готвите бешамела. Капнете на дъното малко олио и оставете маслото да се разтопи. След това добавете брашното и го пържете, докато замирише приятно. Накрая налейте млякото, овкусете с подправките и бъркайте, докато се сгъсти.
3
Щом и бешамелът е готов, е време за сглобяване на лазанята. На дъното на йенска тавичка поставете малко бешамел, наредете кори за лазаня, сложете малко болонезе. По желание може да поръсите с настърган кашкавал (както направих аз) и да добавите още малко бешамел. Редувайте така, до изчерпване на продуктите.
4
Накрая завършете с бешамел и сложете лазанята да се запече за около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна. Щом това време изтече, извадете лазанята, поръсете обилно с настърган кашкавал и допечете за още 10 минути до приятен златист загар или докато кашкавалът леко се разтопи - както предпочитате.
Поднесете лазанята още топла с чаша бяло вино.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2021
Здравейте. При мен за тази тавичка ми стигна бешамела. Ако Ви се струва много, после намалете количеството. Рецептата е описана точно така, както е приготвена
1.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2021
Грамажа на брашното за бешамела е сгрешен. Моля да го оправите, за да не изпадне в моята ситуация и друга домакиня в приготвянето на посочения от вас бешамел.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Margarita Ruslanova коментира рецептата Студена лятна супа
Ля се регистрира в сайта.
Margarita Ruslanova коментира рецептата Пудинг с манго и чиа
milenka коментира рецептата Кюфтета в тесто
Ананке се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: