Линцерова торта

Дори да ви прилича на кейк или пай, в кулинарния свят я наричат торта. И то не каква да е, а най-старата на света, т.е. първата, за която има писмена и запазена до днес рецепта
Източник: Бон Апети
Дата: 10.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г брашно
150 г пудра захар
2 жълтъка
150 г краве масло
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
кората от 1 лимон
сокът от 1/2 лимон
1 ванилия
300 г желе от касис
150 г филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Линцерова торта

В купа се смесват ванилията, канелата, бакпулверът, прибавят се  брашното, 100 г от смлените бадеми, пудрата захар и настърганата кора от лимон.

 


2
Линцерова торта 2

Разбъркват се с лъжица, добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се бърка, докато се получат трохи. Сипват се 1 жълтък и сокът лимона, продължава да се меси с ръце.

 


3
Линцерова торта 3

Когато се получи топка, се изважда, завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника поне за 30 минути.

 

 


4
Линцерова торта 4

След като тестото се извади, 3/4 от него се разточва върху пергаментова хартия, с точилка, на блат с размера на формата за печене. Кръгла форма за торта с диаметър 26 см се покрива с пергаментова хартия и отгоре се поставя блата.

 


5
Линцерова торта 5

Разстила се конфитюрът, като не трябва да стига до края, около 2 см от краищата не трябва да са покрити.

 

 


6
Линцерова торта 6

Останалото тесто се разточва и от него с нож за пица се нарязват широки ленти. С тях се оформя ромбоидна решетка върху желето, като отстрани се прави ръб.

 


7
Линцерова торта 7

Решетката и ръбът се намазват с другия жълтък, като ръбът се поръсва и с останалите бадеми. Тортата се оставя в хладилник да стегне поне за 30 минути.

 


8
Линцерова торта 8

Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 40–45 минути. Препоръчваме да се консумира след 24 часа.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

15.10.2015
Много приятен сладкиш :) Използвах сладко от сини сливи, за да съм близо до киселата жилка. Блата в началото беше леко хрупкав, но след 24 часа оценка и стана приятно пръхкав. Предполагам, че би бил чудесна основа за сладкиш с пресни вишни или череши.
2.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2015
Ния, няма причина да не се получи и със сладко (желе) по твой вкус. Ще се радваме, ако след това споделиш резултата с нас.
1.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
А ако ползвам сладко от касис или от друг плод, ще се получи ли? Ясно ми е, че няма да е точно торта \"Линцер\" :-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: