Мраморен кекс „Милена"

Дата: 02.01.2015
Източник: Teodora Yordanova
ТИТЛА: Експериментатор
Мраморен кекс „Милена\
 
Необходими продукти:
за тестото:
5 яйца
2 ч. ч. захар
1 ванилия
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сода
1 ч. ч. кисело мляко
1/3 ч. л. бакпулвер
1/3 ч. ч. олио
3 с. л. какао
за глазурата:
4 с. л. какао
5 с. л. захар
5 с. л. прясно мляко (или вода)
50 г масло
 

Начин на приготвяне:
1
Мраморен кекс „Милена\Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 10 минути, на високи обороти или до момента, в който станат на пухкава пяна. Към сместа се добавя ванилията (аз не разполагах с такава, затова сложих бакпулвер с ванилия направо с брашното).
2
Мраморен кекс „Милена\През това време слагаме содата в киселото мляко и оставяме настрана да набъбне. После прибавяме към останалата смес, заедно с олиото и продължаваме да разбиваме.
3
Мраморен кекс „Милена\Към сместа прибавяме брашното, в което правим кладенче и слагаме бакпулвера. Продължаваме да бъркаме, до получаване на еднородна смес.
4
Мраморен кекс „Милена\Намасляваме тавата или формата за печене. Можете да си приготвите собствена смес за намасляване, за да избегнете залепването по формата и за по-лесно измиване.
5
Мраморен кекс „Милена\3/4 от сместа се изсипва във формата, а останалата част се отделя.
6
Мраморен кекс „Милена\В отделената част се добавят 3 с. л. какао, разбива се отново и се добавя във формата за печене.
7
Мраморен кекс „Милена\Кексът се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече в продължение на 30-40 минути. (За да съм сигурна, че е добре изпечен, винаги проверявам с клечка за зъби и изваждам кекса, когато по клечката не залепва тесто).
8
Мраморен кекс „Милена\Докато кексът се пече, в тенджера добавете всичките продукти за глазурата към предварително разтопеното масло. Бърка се постоянно, на по-ниска температура, за да не загори.
9
Мраморен кекс „Милена\Когато кексът изстине, залейте с какаовата смес и разнесете равномерно отгоре.
10
Мраморен кекс „Милена\Бележки:
- Какаовата глазура може да бъде заменена с пресята пудра захар;
- Вместо или заедно с ванилията, можете да добавите есенция от ром.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

30.07.2017
На мен не ми се получи, следвах точно инструкциите и ми стана мокър и сбит отвътре. Спадна като го издавих от фурната. Пекох на 180 с вентилатор 40 минути, клечката ми излизаше суха.
8.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2015
много вкусен,
7.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2015
да
6.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2015
да
5.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2015
много вкусен,браво
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


224 ДУШИ ОНЛАЙН
Малинка коментира рецептата Тутманик
Pavlina Koleshova коментира рецептата Тутманик
Joanna1309 публикува рецептата Пица с песто
Анна коментира рецептата Крем супа от боб
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Щрудел с круши
Василка Чобанова се регистрира в сайта.
Десислава публикува рецептата Руло „Стефани“
Ками Георгиева се регистрира в сайта.
We Believe се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта