„Мраморен“ ръжен хляб

Дата: 07.02.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за светлото тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване
за тъмното тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 1/2 с. л. какао
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
„Мраморен“ ръжен хлябДвата вида брашно за светлото тесто се разбъркват със солта и семената ким.
2
„Мраморен“ ръжен хляб 2Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода. Наливат се към сухите съставки, заедно с маслото и се замесва меко и еластично тесто, ако има нужда се добавя вода.
3
„Мраморен“ ръжен хляб 3По същия начин се приготвя и тъмното тесто, но към сухите съставки се добавя и какаото.
4
„Мраморен“ ръжен хляб 4Оставят се да втасат в съд, намазан със зехтин.
5
„Мраморен“ ръжен хляб 5Всяка топка тесто се разделяна на четири. Всички парчета се разточват на правоъгълни кори с еднакъв размер. Върху една бяла кора се поставя една тъмна, после пак бяла и пак тъмна.
6
„Мраморен“ ръжен хляб 6Завива се руло и се оформя хляб. По същия начин се оформя и вторият хляб.
7
„Мраморен“ ръжен хляб 7Прехвърлят се в набрашнена тава или форма за печене терин. Оставят се да втасат.
8
„Мраморен“ ръжен хляб 8Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.02.2018
Благодаря за рецептата, наистина е много привлекателна! Направих го. Не бих казала, че е най-сполучливият хляб, който съм правила, но пък изглежда добре. Все пак, се надявам да се хареса довечера :-) Забележката ми е относно водата-200 мл е крайно недостатъчно, каквото и брашно да се използва. За белия блат следвах стриктно мерките и макар да си позволих малко повече вода (около 230 мл), бе крайно недостатъчна. Блатът стана твърд и труден за обработка. На кафевия блат сложих близо 300 мл вода и тогава вече нещата си дойдоха на място. Сигурна съм, че следващият ми опит ще е много по-добър! :-)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2018
Наистина интересно решение и ще приготвя този хляб скоро вкъщи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Silviya Ivanova се регистрира в сайта.
Моника Димова се регистрира в сайта.
Бойка Ставрева се регистрира в сайта.
Виктория Генадиева-Димитрова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта