„Мраморен“ ръжен хляб

Дата: 07.02.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за светлото тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване
за тъмното тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 1/2 с. л. какао
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване
 

Начин на приготвяне:
1
„Мраморен“ ръжен хлябДвата вида брашно за светлото тесто се разбъркват със солта и семената ким.
2
„Мраморен“ ръжен хляб 2Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода. Наливат се към сухите съставки, заедно с маслото и се замесва меко и еластично тесто, ако има нужда се добавя вода.
3
„Мраморен“ ръжен хляб 3По същия начин се приготвя и тъмното тесто, но към сухите съставки се добавя и какаото.
4
„Мраморен“ ръжен хляб 4Оставят се да втасат в съд, намазан със зехтин.
5
„Мраморен“ ръжен хляб 5Всяка топка тесто се разделяна на четири. Всички парчета се разточват на правоъгълни кори с еднакъв размер. Върху една бяла кора се поставя една тъмна, после пак бяла и пак тъмна.
6
„Мраморен“ ръжен хляб 6Завива се руло и се оформя хляб. По същия начин се оформя и вторият хляб.
7
„Мраморен“ ръжен хляб 7Прехвърлят се в набрашнена тава или форма за печене терин. Оставят се да втасат.
8
„Мраморен“ ръжен хляб 8Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2018
Милена, Александрина, ние направихме 2-3 дози от този хляб и нямаше проблем с тестото. Принципно резултатът много зависи от брашното, което се използва и от това, какво количество течност поема.
3.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2018
Здравейте, направих хляба и стана изключително вкусен, но добавях при месенето олио, защото тестото се получи малко твърдо. Не знам така ли трябваше, но крайният резултат беше супер хляб! )))
2.
Изпрати
лично съобщение

14.02.2018
Благодаря за рецептата, наистина е много привлекателна! Направих го. Не бих казала, че е най-сполучливият хляб, който съм правила, но пък изглежда добре. Все пак, се надявам да се хареса довечера :-) Забележката ми е относно водата-200 мл е крайно недостатъчно, каквото и брашно да се използва. За белия блат следвах стриктно мерките и макар да си позволих малко повече вода (около 230 мл), бе крайно недостатъчна. Блатът стана твърд и труден за обработка. На кафевия блат сложих близо 300 мл вода и тогава вече нещата си дойдоха на място. Сигурна съм, че следващият ми опит ще е много по-добър! :-)
1.
Изпрати
лично съобщение

07.02.2018
Наистина интересно решение и ще приготвя този хляб скоро вкъщи.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
nikim1 се регистрира в сайта.
КухненскоБедствие коментира рецептата Тиквена супа
Mandarina Brauswetter коментира рецептата Пияни моркови
Daniela Androva се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Фритата с гъби и праз
Николай Цветков се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта