Мус от тиква с орехово тофе

Източник: Бон Апети
Дата: 10.12.2004
Мус от тиква с орехово тофе
 
Необходими продукти:
4 жълтъка
500 мл течна сметана
8 с. л. захар
2-3 капки есенция ром
2-3 капки ванилова есенция
1 щипка канела
1 щипка индийско орехче
1 щипка бахар
50 г масло
50 г орехови ядки
1/2 ч. ч. захар
олио за намазване
1 кг тиква тип “Цигулка”


Начин на приготвяне:
1
Мус от тиква с орехово тофе
Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява за 15-20 минути. Ореховите ядки се смилат наедро.
2
Мус от тиква с орехово тофе 2
Маслото се разтопява в предварително загрята тенджера, изсипва се захарта и се оставя да се карамелизира, като се бърка. Смлените орехови ядки се изсипват в карамела, разбъркват се и се изсипват в съд, в който е поставено намазано с олио алуминиево фолио. Разпределят се добре.
3
Мус от тиква с орехово тофе 3
Сместа се оставя се да стегне, начупва се и се смила на едри трохи в кухненския робот.
4
Мус от тиква с орехово тофе 4
В малка тенджера се смесват жълтъците, половината сметана, захарта, канелата, индийското орехче, бахарът, есенцията ром. Разбърква се с тел и се вари, докато се сгъсти леко.
5
Мус от тиква с орехово тофе 5
Получилият се крем се налива постепенно върху тиквата. Намачква се, ароматизира се с ваниловата есенция и отново се намачква. Останалата сметана се разбива на пухкава пяна. Смесва се с тиквеното пюре.
6
Мус от тиква с орехово тофе 6
Поднася се, като в подходящи чаши се слага тофе, отгоре – мус, отново ядки и мус. Отгоре се поръсва с карамелизираните ядки. Десертът се оставя за 2 часа в хладилник, покрит.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.09.2022
Вкус на есен
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


154 ДУШИ ОНЛАЙН
mortissha се регистрира в сайта.
мис Перигрин коментира рецептата Тирамису
мис Перигрин се регистрира в сайта.
tzvetinabg коментира рецептата Телешко на тиган
tzvetinabg коментира рецептата Разложка шупла
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: