Огнено телешко

Източник: Бон Апети
Дата: 09.03.2005
Огнено телешко
 
Необходими продукти:
500 г телешки шол
2 люти чушки
2 скилидки чесън
2 стръка пресен лук
3 с. л. соев сос
2 с. л. бяло вино
1/2 ч. л. сусамово олио
1 с. л. сусамово семе
1 ч. л. кетчуп
сол на вкус
1 ч. л. захар

за гарнитурата:
500 г бяла ряпа
1 зелена ябълка
сокът от 1/2 лимон
1 стрък пресен лук
3 с. л. соев сос
2 с. л. ябълков оцет
1 с. л. захар
1/2 ч. л сусамово олио
1 щипка сол


Начин на приготвяне:
1
Огнено телешко
Приготвя се марината, като почистените от семето и наситнени люти чушки, скилидките чесън и малко сол се намачкват в гаванка. Изсипват се в по-голяма купа, добавят се соевият сос, сусамовото олио, кетчупът, сусамовото семе, наситнената бяла част на лука. Разбърква се.
2
Огнено телешко 2
Изчистеното от ципите месо се нарязва на много тънки ивици напречно на мускулните влакна. Изсипва се в маринатата, налива се виното, поръсва се със захарта и се разбърква. Оставя се да престои 5 часа, като периодично се разбърква.
3
Огнено телешко 3
Целината се почиства и с белачка се нарязват ивици, които след това се нарязват на тънки пръчици. Поставят се в студена вода, подкиселена с лимонов сок, добавя се настърганата ябълка. След това зеленчуците се отцеждат от водата.
4
Огнено телешко 4
Дресингът се приготвя, като ябълковият оцет, захарта, сусамовото олио, солта и соевият сос се разбиват. Добавя се наситненият лук. Зеленчуците се поливат с дресинга и се разбъркват.
5
Огнено телешко 5
Маринованото месо се запържва за 1-2 минути в уок със силно сгорещено олио. (Не трябва да се прекалява с пърженето, за да не се изсуши.) Сервира се с гарнитурата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: