Овчарски туртиер

Изкусително запечен до златисто
Източник: Бон Апети
Дата: 20.01.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
250 г печурки
100 г глава целина
400 мл телешки бульон
50 мл зехтин
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
2 карамфилчета
1 дафинов лист
1 с. л. брашно
1 ч. л. мащерка
1/2 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:
600 г картофи (стари)
40 г краве масло
100 мл прясно мляко
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Овчарски туртиер
Картофите се обелват и се нарязват наедро. Сваряват се в подсолена вода и се пюрират, докато са още горещи.
2
Овчарски туртиер 2
Смесват се със затоплените прясно мляко и масло и хубаво се разбърква.
3
Овчарски туртиер 3
Целината и лукът се наситняват, а морковът се настъргва на ситно ренде. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат. Прибавя се и накълцаният чесън и се запържва закратко.
4
Овчарски туртиер 4
След това се слагат нарязаните на кубчета печурки.
5
Овчарски туртиер 5
Щом и те се запържат добре, се добавя каймата. Пържи се, като се бърка непрекъснато, докато се получат златистокавяви трохи.
6
Овчарски туртиер 6
Подправя се дафиновия лист, мащерката, чубрицата и счукания карамфил.
7
Овчарски туртиер 7
Налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се прибавя размитото в малко вода брашно. Готви се 10 минути на слаб огън, докато течността се изпари.
8
Овчарски туртиер 8
Сместа се разпределя в тава и се покрива с картофеното пюре.
9
Овчарски туртиер 9
Пече се около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
10
Овчарски туртиер 10
Съвет: По желание ястието се поръсва с настърган пармезан.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2017
Двама човека изядохме почти цяла тава наведнъж, толкова ни хареса!
5.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2016
Овчарски пай най-хубаво го правят в Квебек и го наричат Пате шиноа (китайски пастет). Разликата е че между месото и картофеното пюре правят трети слой от полусладка кремообразна царевица. Без нея нищо не е същото и овчарският пай не е вкусен.
4.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2016
Много ми хареса рецептата. Но трябва доста повече от 10 мин докато се изпари течността, и по-течно пак ни беше много вкусно :)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.01.2016
Много вкусна !!Това е ястие, от което човек си слага по два пъти едно след друго!!
2.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2016
Рецептата много ми напомня на овчарски пай и е много хубава. Аз поръсих с кашкавал отгоре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


151 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: