Овчарски туртиер

Изкусително запечен до златисто
Източник: Бон Апети
Дата: 07.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
250 г печурки
100 г глава целина
400 мл телешки бульон
50 мл зехтин
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
2 карамфилчета
1 дафинов лист
1 с. л. брашно
1 ч. л. мащерка
1/2 ч. л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:
600 г картофи (стари)
40 г краве масло
100 мл прясно мляко
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Овчарски туртиер
Картофите се обелват и се нарязват на едро. Сваряват се в подсолена вода и се пюрират, докато са още горещи.
2
Овчарски туртиер 2
Смесват се със затоплените прясно мляко и масло и хубаво се разбърква.
3
Овчарски туртиер 3
Целината и лукът се наситняват, а морковът се настъргва на ситно ренде. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат. Прибавя се и накълцаният чесън и се запържва закратко.
4
Овчарски туртиер 4
След това се слагат нарязаните на кубчета печурки.
5
Овчарски туртиер 5
Щом и те се запържат добре, се добавя каймата. Пържи се, като се бърка непрекъснато, докато се получат златистокавяви трохи.
6
Овчарски туртиер 6
Подправя се дафиновия лист, мащерката, чубрицата и счукания карамфил.
7
Овчарски туртиер 7
Налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се прибавя размитото в малко вода брашно. Готви се 10 минути на слаб огън, докато течността се изпари.
8
Овчарски туртиер 8
Сместа се разпределя в тава и се покрива с картофеното пюре.
9
Овчарски туртиер 9
Пече се около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
10
Овчарски туртиер 10
Съвет: По желание ястието се поръсва с настърган пармезан.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2024
Наистина вкусно!
6.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2017
Двама човека изядохме почти цяла тава наведнъж, толкова ни хареса!
5.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2016
Овчарски пай най-хубаво го правят в Квебек и го наричат Пате шиноа (китайски пастет). Разликата е че между месото и картофеното пюре правят трети слой от полусладка кремообразна царевица. Без нея нищо не е същото и овчарският пай не е вкусен.
4.
Изпрати
лично съобщение

05.02.2016
Много ми хареса рецептата. Но трябва доста повече от 10 мин докато се изпари течността, и по-течно пак ни беше много вкусно :)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.01.2016
Много вкусна !!Това е ястие, от което човек си слага по два пъти едно след друго!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: