Пълнен лук с ориз и орехи

Любопитна рецепта от старите готварски книги
Източник: Бон Апети
Дата: 24.03.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
8 големи глави лук
100 г орехи
50 г бисерен ориз
1 морков
1 ч. л. пушен червен пипер
20 г стафиди
2 пукани люти чушки
20 мл олио
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пълнен лук с ориз и орехи
Главите лук се почистват от най-външните люспи. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор), докато омекнат – около 1 час и 20 минути. Оставят се да се охладят.
2
Пълнен лук с ориз и орехи 2
След това люспите се отстраняват, отрязват се капачета и главите внимателно се издълбават.
3
Пълнен лук с ориз и орехи 3
Издълбаната част се накълцва.
4
Пълнен лук с ориз и орехи 4
Орехите се запичат на сух тиган и също се накълцват.
5
Пълнен лук с ориз и орехи 5
Морковът се обелва, настъргва се и се запържва в сгорещеното олио.
6
Пълнен лук с ориз и орехи 6
Добавят се оризът, издълбаната част от лука, стафидите и всичко се запържва.
7
Пълнен лук с ориз и орехи 7
Прибавят се и орехите и накълцаните люти чушки.
8
Пълнен лук с ориз и орехи 8
Плънката се овкусява с пушен червен пипер, сол и черен пипер.
9
Пълнен лук с ориз и орехи 9
Наливат се 200 мл вода и се готви, докато оризът набъбне и поеме водата.
10
Пълнен лук с ориз и орехи 10
Издълбаните глави лук се пълнят със сместа и се покриват с капачетата.
11
Пълнен лук с ориз и орехи 11
В тавата се наливат два пръста вода и ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


240 ДУШИ ОНЛАЙН
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
Бон Апети коментира рецептата Овчарски пай
Офи коментира рецептата Бухти „Сърце“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: