Патладжанена мусака

Много ароматна и много апетитна
Източник: Бон Апети
Дата: 07.09.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г телешка кайма
3 патладжана
2 домата сорт „Рома“ (обелени)
1 зелена чушка „Сиврия“
1 глава лук
80 мл зехтин
1/4 ч. л. смлян бахар
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
1 кг домати (сорт „Рома“)
3 скилидки чесън
30 мл зехтин
1 ч. л. риган
1 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус

за бешамела:
600 мл прясно мляко
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

за поръсване:
180 г кашкавал


Начин на приготвяне:
1
Патладжанена мусака
Патладжаните се белят на ивици, като зебра и се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1,5 см. Посоляват се и се оставят за 20 минути, да се отцедят от горчивата течност, след което се измиват и се подсушават.
2
Патладжанена мусака 2
Подреждат се в 2 тави, поливат се със зехтина и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути.
3
Патладжанена мусака 3
Лукът и чушката за соса с кайма се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина, докато омекнат. Подправя се с бахар.
4
Патладжанена мусака 4
Добавя се каймата и се пържи при непрекъснато бъркане, докато се образуват златистокафяви трохи. Тогава се сипват и нарязаните на кубчета домати. Овкусява се със сол и черен пипер и сосът се вари около 30 минути, под капак.
5
Патладжанена мусака 5
Доматите за втория сос се пасират и се прецеждат, за да се отстранят люспите и семките. Изсипват се в касерола и се варят, докато се редуцират наполовина.
6
Патладжанена мусака 6
Чесънът се накълцва и се запържва в загрят зехтин, наливат се редуцираните домати, овкусява се със сол, черен пипер, захар и риган и сосът се вари още около 15 минути.
7
Патладжанена мусака 7
Маслото за бешамела се загрява и брашното се запържва в него до златисто. Налива се млякото и се готви на умерен огън, при непрекъснато бъркане, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче.
8
Патладжанена мусака 8
Тавата се намазва с доматен сос, отгоре се подреждат патладжани, върху тях се слага от соса с каймата, отново доматен сос, ред патладжани и така, докато свършат продуктите.
9
Патладжанена мусака 9
Накрая се залива с бешамела и се поръсва с настъргания кашкавал.
10
Патладжанена мусака 10
Пече се 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
11
Патладжанена мусака 11
Охлажда се около 30 минути, нарязва се и сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.09.2022
Много вкусно ястие !
1.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2022
Вкусна е, но е голяма играчка. Изисква много време и усилия.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


164 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: