Пай със заешко

Богата и ароматна плънка, скрита в хрупкава кора от тесто
Източник: Бон Апети
Дата: 29.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заек
300 г микс от горски гъби
4 скилидки чесън
100 г бекон (на кубчета)
2 стръка стеблена целина
2 глави лук
2 моркова
1/2 връзка магданоз
3 стръка мащерка
2 дафинова листа
4 с. л. зехтин
1/2 ч. л. риган
2 филийки хляб
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
250 г брашно
150 г краве масло (студено)
1 ч. л. сол

за соса:
200 мл животинска сметана
200 мл вермут
50 г краве масло
50 г брашно
1 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пай със заешко
Дреболиите на заека се почистват и се режат на ситно. Заекът се сварява с едро нарязани глава лук и един морков, стеблата от магданоза и дафиновите листа. След това се обезкостява, а бульонът се прецежда.
2
Пай със заешко 2
Беконът се запържва в сух тиган и се изважда.
3
Пай със заешко 3
В отделилата се мазнина се запържват дреболиите и заешкото месо. Изваждат се от съда.
4
Пай със заешко 4
Наливат се 2 с. л. зехтин, запържват се гъбите и също се изваждат.
5
Пай със заешко 5
Прибавя се останалият зехтин и се запържват нарязаните на ситно лук, морков, целина и чесън.
6
Пай със заешко 6
Съдът се дърпа от огъня и запържените зеленчуци се смесват с гъбите, месото, дреболиите, ригана, мащерката, сол и черен пипер на вкус. Хлябът се смила.
7
Пай със заешко 7
Брашното за соса се запържва в сгорещеното масло. Наливат се вермутът, 200 мл от заешкия бульон и сметаната. Когато сосът се сгъсти, се дърпа от огъня и се смесва с настърганата лимонова кора и лимоновия сок.
8
Пай със заешко 8
Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква със сместа от месо и зеленчуци.
9
Пай със заешко 9
Маслото, брашното и солта се смилат, до получаване на трохи. Наливат се 30–50 мл студена вода и отново се смила. Тестото се увива във фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
10
Пай със заешко 10
След това се разточва и се поставя в квадратна форма с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия, така че да покрива и част от стените. Излишното тесто се изрязва и се заделя.
11
Пай със заешко 11
Формата се слага във фризер за 20 минути, след това се изсипва охладената плънка и се поръсва със смления хляб.
12
Пай със заешко 12
Заделеното тесто се разточва и се реже на ленти с широчина 1–2 см, от които върху пая се оформя решетка.
13
Пай със заешко 13
Пече се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
14
Пай със заешко 14
Охлажда се леко, нарязва се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2023
Трудоемко, но много вкусно.
2.
Изпрати
лично съобщение

06.11.2016
Въпреки, че не стана толкова красиво, колкото ми се искаше (затова няма и снимка) на всички много им хареса. Направих го с кладница, защото не намерих горски гъби. Тавата беше 26см диаметър и се събра точно
1.
Изпрати
лично съобщение

04.11.2016
Имам кръгла тава с подвижно дъно 26см - дали ще е малка за този пай? Много искам да го направя утре за семеен празник, но нямам правоъгълна тава.....
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: