Печен свински врат на фурна

Източник: Даниела Милева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 11.03.2017
Печен свински врат на фурна
 
Необходими продукти:
1,2 кг свински врат без кост (цяло парче)
3-4 скилидки чесън
4-5 карамфилчета
4-5 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. мед
1 с. л. коняк
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч. ч. бяло вино
1 с. л. царевично нишесте
1 глава лук


Начин на приготвяне:
1
Месото се измива и се подсушава. По цялата повърхност на месото с остър нож се правят прорези с дълбочина от 1 см, с форма на малки квадратчета. След това в прорезите се втриват сол, стрит чесън и смлян черен пипер.
2
Загрейте в тиган 3-4 с. л. зехтин и запържете месото, като го обръщате от всички страни. Трябва леко да се запече и да се зачерви. Извадете месото в съд от йенско стъкло. В прорезите тук-там набодете 4-5 карамфилчета.
3
В подходящ съд карамелизирайте меда, като прибавите към него коняка и 1 с. л. зехтин. Разбъркайте и отстранете от огъня. Намажете бързо месото с тази смес, с помощта на четка. Разтворете кубчето бульон в 200 мл топла вода и го налейте в съда около месото. Добавете и виното.
4
Разполовете лука (без да го белите) и го сложете отстрани до месото, обърнат със срязаната част надолу. При печенето лукът ще си пусне аромата. Изпечете месото до готовност в загрята на 180 градуса фурна, като периодично го обливате със соса.
5
Съвети:
Отначало пекох 20 минути без капак и без вентилатор. После включвах и вентилатор, слагах и махах капака, и на два пъти обърнах месото, като през това време постоянно го поливах със соса от печенето. При мен печенето продължи над 2 часа. Изпеченото месо прехвърлете в чист съд.

Прецедете соса от печенето в малка касерола и го сложете на котлона да заври с 1 равна с. л. царевично нишесте, предварително размито с малко вода. Оставете на огъня, докато леко да кипне. При сервиране полейте месото със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: